Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je da u utorak, na sastanku vladajuće većine, nisu razgovarali o predstojećim parlamentarnim izborima niti o terminu njihova održavanja, no naglasio je da će biti redovitom roku.

Bačić je na upit je li moguće raspuštanje Sabora do kraja ove godine rekao kako su se o tome kao stranka i predsjednik stranke i Vlade već u više navrata odredili te da su trenutno programom u zacrtanim aktivnostima. Podsjetio je da su prije dva mjeseca ušli u četvrtu godinu drugog mandata i poručio da će izbori, kada budu, biti redoviti, a da će o raspuštanju Sabora pravodobno izvijestiti.

Novinarima je kazao i kako novi potpredsjednik Vlade Ivan Anušić zbog drugih obaveza nije mogao nazočiti sastanku.

Odbacio je medijska nagađanja kako bi Anušić mogao biti mogući kandidat za predsjednik Republike.

“Lijepo je čuti da se tako lijepo govori o potpredsjedniku Vlade, no kao Vlada i stranka smo u modu vođenja države i bavimo se aktivnostima  u našim resorima pa tako i ministar obrane u svome i fokusirani smo na provođenje Vladinog programa. Nama u fokusu nisu parlamentarni izbori niti izbori za Europski parlament, a najmanje izbori za predsjednika Republike Hrvatske te mislim da nema potrebe komentirati takva nagađanja”, naglasio je Bačić  u izjavi za medije nakon sastanka.

Upitan bi li Ivan Anušić bio dobar kandidat za predsjednika države, Bačić je rekao kako će Anušić biti jako dobar ministar obrane i dodao kako misli da je tome okrenut. HDZ ima jako puno kvalitetnih kandidata za sva odgovorna mjesta u državi, ustvrdio je.

O protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije: Odgovorili jednakom mjerom

Upitan o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije, Bačić je odgovorio kako je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman već o tome govorio. O tome su, kaže, vrlo kratko razgovarali na vladajućoj koaliciji te smatra da nema nikakvog razloga da Vlada Republike Srbije postupi kako je postupila. “Kada bi se oglušili na takav postupak, mislim da bi kao država krivo postupili i na određeni način prešutno priznali postojanje ‘nečega što nije točno, nije pravilno’. Mi smo kao i svaka država u tom slučaju postupili na način da ćemo odgovoriti jednakom mjerom”,  naglasio je Bačić.

Napomenuo je kako su na sastanku vladajuće većine, među ostalim, upoznali partnere s procesom donošenja Državnog proračuna za iduću godinu te projekcijama za 2025. i 2026. Također je dodao da je bilo riječi o proteklom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je o trenutnim aktivnostima oko afričke svinjske kuge, a on je, kaže, izvijestio o stanju obnove na zagrebačkom i petrinjskom području.