­čÄŽ Autonomni robot ─çe ─Źistiti otpad s morskog dna kod Dubrovnika

15. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti ­čÄŽ Autonomni robot ─çe ─Źistiti otpad s morskog dna kod Dubrovnika

Foto: Grgo Jelavi─ç/PIXSELL


Autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora, prvi u svijetu, preliminarno je testiran u srijedu kod otoka Lokruma, u blizini Dubrovnika, u sklopu projekta Europske unije SeaClear.┬áBart de Schutter s Tehni─Źkog sveu─Źili┼íta u Delftu, u Nizozemskoj, vode─çeg partnera projekta, rekao┬áje kako je prednost autonomnog sustava ve─ça vremenska i prostorna operativnost od┬áronilaca.

“Sustav se koristi bespilotnim┬áletjelicama┬áza nadzor, baznim brodom kao povr┼íinskim┬áplovilom te dvama podvodnim┬áautonomnim┬árobotima┬áza lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada. Podvodni roboti povezani su s baznim brodom koji im priveza─Źem ┼íalje energiju, a tako i komuniciraju”, objasnio je de Schutter.

Dodao je da se┬ájedan podvodni robot koristi kamerom┬ái sonarom za lociranje i prepoznavanje otpada, a podatke ┼íalje drugom robotu opremljenom hvataljkom, koji prikuplja otpad s morskom dna i odla┼że ga u ko┼íaricu.

Prorektorica za znanost i me─Ĺunarodnu suradnju Sveu─Źili┼íta u Dubrovniku Marijana Pe─çarevi─ç ocijenila je┬áda je utjecaj ─Źovjeka na more najvi┼íe izra┼żen u malome i zatvorenome Jadranskom moru.

“Sredozemlje je me─Ĺu najone─Źi┼í─çenijim morima na svijetu, a Jadran je tek mali zaljev. Posebno smo na udaru otpada iz drugih zemalja. Iako mu ─Źesto tepamo da je kristalno ─Źist, Jadranu je potrebna puno bolja za┼ítita. Premalo ula┼żemo u tako va┼żan resurs”, rekla je Pe─çarevi─ç.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveu─Źili┼íte u Dubrovniku Ivana Palunko istaknula je kako je pandemija koronavirusa odgodila preliminarna testiranja u projektu koji traje┬áve─ç 18 mjeseci.

“Tek danas smo obavili prva zajedni─Źka testiranja i prikupili smo dosta informacija za nastavak razvoja algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, strojnom u─Źenju i autonomnim robotima”, izjavila je Palunko.

Osim Lokruma, projekt će se testirati i u Malostonskom zaljevu te u luci u Hamburgu.

Projekt autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada iz mora dio je 37 milijuna kuna vrijednog projekta Europske unije SeaClear, koji potpuno financirana Europska komisija, a u njemu sudjeluje osam partnera.

U svjetskim oceanima ima vi┼íe od 60 milijuna tona otpada, od ─Źega je vi┼íe od 90 posto na morskome dnu.┬á(Hina)

Facebook Comments


[ssba]