U svjetlu nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u, australski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u ponedjeljak je kazao da se Austrija ne planira pridružiti tom vojnom savezu.

„Imamo potpuno drugačiju geografsku situaciju“, kazao je Schallenberg novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

„Također, imamo i potpuno drugačiju povijest i vjerujemo da se to mora uzeti u obzir“, dodao je.

No, to ne znači da je Austrija politički neutralna, kazao je Schallenberg.

„Neutralnost ne postoji u slučaju vojne agresije “, izjavio je referirajući se na rusku invaziju Ukrajine.

„Jasno smo zauzeli svoju poziciju, podupiremo sve sankcije i radimo sve što možemo kako bismo pružili podršku“, tvrdi on.

Na pitanje o tome hoće li Austriji moći biti garantirana sigurnost unatoč ostanku izvan NATO-a, odgovorio je da se planira povećati ulaganja u sigurnost.

Važno je shvatiti da „svijet nije tako prijateljski koliko bismo mi htjeli da bude“, kazao je i dodao da postoje države spremne na korištenje vojnih snaga kako bi ostvarile svoje interese.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače.