Zastupnici donjeg doma australskog parlamenta izmijenili su poslovnik kako bi parlamentarkama i u zastupničkim klupama omogućili dojenje i hranjenje djece bočicom.
U skladu s nekadašnjim pravilima zastupnice su s bebama smjele biti samo na galeriji glavne dvorane i u uredima u zgradama parlamenta.

Predsjednik zastupničkog doma pozdravio je promjenu zastarjele prakse.
Dojenje u zastupničkim klupama kontroverzno je pitanje u brojnim državama i mnoge su zastupnice žestoko kritizirali kada su na sjednice dovele djecu. U siječnju je dio kolega kritizirao, a dio pohvalio španjolsku zastupnicu Carolinu Bescansu iz stranke Podemos jer je u dvoranu parlamenta stigla s djetetom koje je ondje dojila.
U skladu s novim pravilima, bebe australskih zastupnica više se neće smatrati “posjetiteljima” kojima je zabranjen ulazak u dvoranu donjeg doma.
“Ni muškim ni ženskim članovima parlamenta više neće biti onemogućeno sudjelovanje u radu parlamenta jer istodobno brinu o svojoj djeci”, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Christopher Pyne.
“Nema apsolutno nikakvog razloga zbog kojega bismo se trebali držati nekih zastarjelih pravila, zbog kojih smo dosad otežavali život političarkama i zastupnicama”, kazao je.
Među 150 članova australskog parlamenta, 40 je žena, a od ožujka su tri postale majke. Još četvorica zastupnika uskoro će postati očevi.
(Hina)

fah