Najbolji hrvatski tenisač Borna Ćorić (ATP – 31.) zaustavljen je već u prvom kolu ATP 500 turnira u Dubaiju, a bolji od njega sa 4-6, 6-3, 7-6 (7) bio je 18-godišnji Čeh Jakub Menšik (ATP – 87.) koji je u preokretu spasio i jednu meč-loptu u odlučujućem ‘tie-breaku’.

Menšik je prošlotjednim ulaskom u finale ATP 250 turnira u Dohi dobio status igrača s posebnom iznimkom, što mu je omogućilo nastup u glavnom ždrijebu prvog ATP 500 turnira u karijeri, a novopečeni član društva sto najboljih tenisača svijeta je tu priliku uspio iskoristiti.

Prvi set dvoboja bio je izjednačen, a odlučen je u osmom i devetom gemu. Prvo je Ćorić uspio spasiti tri povezane ‘break’-lopte (0-40) i s pet uzastopnih poena izjednačiti na 4-4, a potom je iskoristio prvu priliku za oduzimanje servisa 18-godišnjem suparniku. Servis za osvajanje seta nije bio jednostavan za najboljeg hrvatskog tenisača, jer je ponovno bio suočen s dvije ‘break’-lopte (15-40). No, i njih Menšik nije uspio iskoristiti pa je nakon 46 minuta borbe Ćorić osvojio prvu dionicu meča.

Gotovo 18 minuta trajao je prvi gem drugog seta u kojem je hrvatski tenisač imao tri prilike za ‘break’. Na prvu je je napravio neiznuđenu pogrešku, a preostale dvije Menšik je spasio ‘winnerom’ i asom. Ćorić je nastavio spašavati ‘break’-lopte i u četvrtom gemu, a Menšik ih je još dvije propustio. No, u šestom gemu je Čeh uspio realizirati svoju devetu priliku za oduzimanje servisa i došao do ključne prednosti za osvajanje drugog seta.

Češki tinejdžer je prvi došao do ‘breaka’ u trećem setu i poveo 2-1. Tu je prednost bez problema držao do gema u kojem je servirao za pobjedu. Tada je neiznuđenom pogreškom darovao Ćoriću priliku za ‘break’, ali je s dva uzastopna asa došao do meč-lopte. Međutim, ponovno je napravio pogrešku, a dva poena poslije Ćorić je neobranjivim udarcem izjednačio na 5-5.

U sljedećem gemu je Borna opet spasio dvije ‘break’-lopte, a kod vodsta 6-5 došao na dva poena od pobjede (0-30). Međutim, Menšik je nanizao četiri poena i odve meč do odlučujućeg ‘tie-breaka’.

Čeh je imao odlično otvaranje, agresivnim pristupom je osvojio prva četiri poena, ali je uslijedio Bornin niz od tri poena za potpun povratak. No, kod 4-3 je Menšik odlično napao i ponovno došao do ‘mini-breaka’ (5-3). Ćorić je uzvratio u desetom poenu, napadom natjerao suparnika na pogrešku i izjednačio na 5-5, a potom dočekao Menšikovu pogrešku za prvu meč-loptu.

Uslijedio je nov preokret. Menšik je s dvije iznuđene pogreške osvojio oba poena na Ćorićevom servisu i kod 7-6 došao do svoje druge meč-lopte. No, ponovno je, baš kao i u desetom gemu trećeg seta, napravio neiznuđenu pogrešku. Treću meč-loptu, prvu na suparnikovom servisu, Čeh je izborio vrlo dobrim servisom, koji Ćorić nije uspio vratiti u teren.

Treća meč-lopta se pokazala sretnom za Menšika. Dobro se obranio od Ćorićevih napada i dočekao Bornin promašaj forhendom za konačnih 4-6, 6-3, 7-6 (7) nakon gotovo tri sata igre.

Konačna statistika je pokazala iznimnu izjednačenost među tenisačima. Tako su obojica osvojila po 69 poena servirajući, a Menšik je osvojio dva poena više na reternu (42-40). I upravo to je presudilo. Sljedeći suparnik češkom tenisaču bit će Španjolac Alejnadro Davidovich Fokina (ATP -24.), od kojeg bolji bio prošli tjedan u prvom kolu turnira u Dohi.

ATP Dubai – 1. kolo

Danjil Medvjedev (1) – Aleksander Ševčenko (Kaz) 6-3, 7-5

Jakub Menšik (Češ) – BORNA ĆORIĆ (HRV) 4-6, 6-3, 7-6 (7)

Alejandro Davidovich Fokina (Špa/8) – Fabian Marozsan (Mađ) 6-3, 4-6, 6-1

Christopher O’Connell (Aus) – Maximilian Marterer (Njem) 6-2, 6-4

Ugo Humbert (Fra/5) – Gael Monfils (Fra) 4-6, 6-3, 6-3

Jiri Lehečka (Češ) – Marton Fucsovics (Mađ) 6-4, 3-6, 7-5

Karen Hačanov (4) – Luca Van Assche (Fra) 6-2, 6-3

Arthur Cazaux (Fra) – Lorenzo Musetti (Ita) 6-4, 7-6 (2)