U rijeci Kupi u Sisku, koja je veliko arheološko nalazište, počela je treća kampanja podvodnih arheoloških istraživanja s ciljem proučavanja nautičkih aspekata prapovijesne Segestike i antičke Siscije.

Dosadašnje dvije kampanje dale su neočekivano dobre rezultate, pa je u međuvremenu volonterska akcija prerasla u respektabilni međunarodni projekt. Kupa je naime, dvije tisuće godina prolazila kroz naselja, koja su bila preteče današnjeg Siska i u njoj su ostali tragovi svih povijesnih razdoblja.

Voditelj istraživanja Anton Divić, podvodni arheolog iz tvrtke Nav Archos, rekao je kako je istraživanje ove godine nastavljeno na mjestu gdje je lani pronađen monoksil, čamac izdubljen iz jednog komada debla, iz vremena između prvog i drugog stoljeća prije Krista, odnosno prije dolaska Rimljana.

“Istraživanja nastavljamo i na lokaciji Starog mosta, gdje očekujemo ostatke prvog mosta preko Kupe i antičkog vodovoda. Pronašli smo ostatke još jednog manjeg monoksila, čija će se starost odrediti tek daljnjom analizom. Iako su uvjeti istraživanja zbog velikih oborina lošiji nego lani to nas nije spriječilo u radu”, rekao je Divić.

Dosadašnji nalazi potvrđuju kako je Kupa kroz povijest bila važan čimbenik života ljudi u gradu kroz koji je prolazila.

Direktorica francuskog istraživačkog laboratorija Centre Camille Jullian, Giulia Boetto, izrazila je zadovoljstvo što se njen laboratorij mogao uključiti u projekt, smatrajući da je Kupa posebno zanimljivo arheološko i nautičko nalazište važno za istraživanje povijesti ne samo grada Siska, već i mediteranske nautike.

Ravnatelj sisačkog Gradskog muzeja Marijan Bogatić, koje je nositelj istraživanja, najavio je nastavak projekta koji je obišla je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

“Ljubav i očaranost stanovnika Kupom očito nije specifično samo za naše razdoblje, već i ranija razdoblja. Vjerujem da će ova istraživanja staviti Sisak na kartu vrijednih arheoloških nalazišta”, rekla je dodavši kako je zadovoljstvo ugostiti vrhunske domaće i francuske stručnjake za podvodnu arheologiju.

Partneri u projektu još su Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu i Ronilački klub Sisak.