Antun Opat – pustinjački svetac

17. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Antun Opat – pustinjački svetac


Antun Opat, čiji je spomendan 17. siječnja, nikako ne treba miješati sa portugalskim franjevcem Antunom Padovanskim. Ime Antun (Anton, Ante, Toni, Tuna, Tonč, Antiša, Tone…), jedno je od češćih i popularnijih imena u Hrvatskoj, no redovito se radi o krsnom imenu mnogo poznatijeg Antuna Padovanskog. Antun Opat, malo je poznat svetac, mada mu kult svakako nije zanemariv.

antun opat

Prema svetačkim životopisima, Antun je egipatski redovnik pustinjak iz polovice 3. stoljeća. Za vrijeme njegovog asketskog života salijetale su ga različite napasti u likovima nemani koje su mu prijetile, ali i u slikama raskošnog života kojeg se odriče. Omiljeni su slikarski motivi prelijepe nage djevojke koje ga salijeću, dok on okreće pogled od njih kako ga ne bi svladalo iskušenje.

Prema posebnoj pavlinskoj tradiciji, kada se Antun Opat u svojim meditacijama sam pred sobom hvalio da je najveći od pustinjaka, u viziji je susreo Pavla, također egipatskog pustinjaka, koji je u askezi proveo mnogo dulje vrijeme. Antun ga je pošao tražiti da mu se pridruži u pustinjaštvu.

Pavao Prvi Pustinjak živio je u redovničkoj nastambi, pio je vodu s izvora, a svakog dana gavran mu je donosio pola hljeba. Kada mu se Antun Opat zaista pridružio, gavran je udvostručio sljedovanje, te je nastavio donositi cijeli hljeb. Kada je Pavao umro, Antunu su prišli pustinjski lavovi, koji su mu pomogli iskopati grob u koji je položio tijelo Pavla Pustinjaka.

antun opat2
Pavlinski grb prikazuje palmu, koja je simbol Egipta, na koju se naslanjaju dva lava, dok iznad nje leti gavran sa hljebom. Samog Antuna Opata ikonografija prikazuje kao redovnika sa zvonom u ruci, kojemu se kod nogu mota svinja. Čest je prikaz u pavlinskim crkvama, uglavnom na pročeljima, te na oltarima svetog Pavla Prvog Pustinjaka,kojega pavlini smatraju osnivačem reda.

antun opat1

Na pročelju lepoglavske pavlinske crkve, sveti Antu Opat nalazi se s lijeve (naše desne) strane Bogorodice, dok je s druge strane Pavao Pustinjak. Na oltar Pavla Pustinjaka u istoj crkvi opet je s lijeve strane središnje slike. Antuna Opata nalazimo i na desnom bočnom oltaru crkve u Dropkovcu. Primjer pavlinskog grba s palmom potječe iz Rijeke, kao jedini ostatak nekadašnje pavlinske kuće u ovom gradu. Stari ‘Fiumani’ nazivaju kuću Parlavi, što dolazi od par-lavova. U Gušćerovcu, pored Križevaca, crkva je, doduše posvećena Antunu Opatu, ali se na oltaru nalazi slika Antuna Padovanskog!
antun opat3

zb/prigorski.hr

Facebook Comments