Saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ocijenila je u petak da Vlada odugovlači s donošenjem odluke o raspisivanju izbora za varaždinsko Gradsko vijeće te je poručila predsjedniku Vlade: “AP, raspišite izbore!”

Antolić Vupora je u priopćenju poručila da Vlada, zbog toga što još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu, građanima uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu.

„Nema nijednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4. siječnja Ministarstvu uprave dostavio dokumentaciju”, istaknula je Antolić Vupora.

Dodala je kako je u posljednjih deset godina, ako se ne prihvati proračun, Vlada odluke o raspisivanju izbora uvijek donosila u siječnju, a sada se u veljači još čeka odgovor na pitanje zašto se s tom odlukom odugovlači.

„Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore!” pozvala je Antolić Vupora.

Istaknula je da za građane Varaždina, iako Vlada ima interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima te situacijom u kojoj neki članovi vladajuće stranke danima u strahu brišu e-mailove i poruke, nema važnijeg problema od bala, za čije je konačno micanje potrebno hitno provesti izbore za Gradsko vijeće.

Objasnila je kako su izvanredni izbori posljedica odbijanja rješavanja bala koje su „prijašnje umrežene strukture vlasti” prije 18 godina „posijale” na ulazu u Varaždin.

Rekla je i da je gradska uprava s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na čelu do rješenja za bale došla na transparentan način, slijedeći hodogram koji su joj zadala državna tijela.

„To rješenje je sastavni dio proračuna, ali problem je što ima rok trajanja”, poručila je Antolić Vupora, ističući kako to zavlačenje sa sobom nosi pitanje hoće li se ti rokovi moći poštovati ili će se cijeli postupak vratiti na početak.

„I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom, koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi”,  ocijenila je Antolić Vupora.