Ansambl LADO očekuje koncertima bogat mjesec travanj, kada započinju sa svojim uskrsnim gostovanjima. LADO će tako proslaviti Uskrs vokalno-instrumentalnim koncertima od kojih je prvi onaj na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu.

Vrhunac uskrsnog programa bit će koncerti u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom svetog Jeronima i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji, kojim će se ujedno svečano obilježiti 30. obljetnica uspostava diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Italije te međunarodnog priznanja Hrvatske.

Koncerti će se održati 22. travnja 2022. u čuvenom rimskom konzervatoriju Conservatorio di Santa Cecilia i 23. travnja u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima. Po povratku u Hrvatsku, održat će se koncert u Zagrebu, 27. travnja u Crkvi svetog Antuna Padovanskog te 28. travnja 2022. u Novskoj i 29. travnja u Slavonskom Brodu.

Uskrsni program prilika je da Ansambl napokon pred publikom izvede album „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“, koji je dobitnik ovogodišnjeg Porina u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe. Album je izdan tijekom pandemijske 2021. godine te, osim što je proglašen najboljim folklornim albumom, ujedno predstavlja i prvi album uskrsne tematike u tradiciji ansambla dugoj preko 70 godina.

Album donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Za potrebe koncertnih izvedbi, program je dodatno obogaćen napjevima iz Strizivojne i Slunja te stavkom „Dika Bogu“ iz Liturgijske kandate Tomislava Uhlika.

Ovo je sveukupno 34. album Ansambla LADO, a nastao je u suradnji umjetničkog voditelja Ansambla, Krunoslava Šokca i MAST Produkcije. Povodom izlaska albuma, Šokac je istaknuo:

„Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, album je poseban i po tome što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar,zbog pandemijskih okolonosti sudjelovao tek manji dio ansambla, a radi se o zboru kojeg je činilo 16 umjetnika“.

LADO ovim programom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.