Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Zadru na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora za program razvoja otoka 2024. u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju te naglasio da su dali fokus na regionalni razvoj, zaleđe i otoke.

“Stavili smo fokus na regionalni razvoj županije, što se vidi u Zadru, u zaleđu i na otocima. Uručili smo ugovore vrijedne 150 milijuna eura, za realizaciju 86 kapitalnih projekata. Uz projekte poput Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, važni su nam i oni poput vodovodizacije cijele županije, što uključuje dolazak vode na otoke”, istaknuo je premijer Plenković.

Poručio je da je njihov program na nastavku rasta gospodarstva i plaća te da su se “stvorili preduvjeti da do 2028. godine prosječna plaća bude 1.600 eura neto, da minimalna plaća bude 1.200 eura bruto, a prosječna mirovina između 750 i 800 eura”.

“HDZ je ovdje tradicionalno snažan, povjerenje mu birači daju 35 godina i pobjednički rezultati u 9. i 7. jedinici imat će sjajan doprinos u ukupnoj pobjedi HDZ-a”, zaključio je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić podsjetio je da je u sklopu Kohezijske politike u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., Europska komisija 2. prosinca 2022. odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) koji uključuje korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju.

Nacionalni program razvitka otoka posebno je vrijedan

“ITP je namijenjen rješavanju specifičnih problema i izazova hrvatskih otoka i kroz njegovu provedbu primjenjivat će se multitematski i multisektorski pristup otočnom razvoju u svih sedam obalno-otočnih županija”, dodao je ministar Erlić.

Naglasio je da je Nacionalni program razvitka otoka posebno vrijedan jer proračuni lokalnih uprava samostalno teško mogu u kratkom vremenu osigurati sredstva za sve projekte komunalne i društvene infrastrukture koji su žurni i nužni za revitalizaciju otoka.

“Ovo je definitivno ciljani Vladin program, i pokazao se potpuno pogođen i uspješan. Ali to je tek jedna u nizu potpora usmjerenih prema razvitku otoka, a konkretan je u tom smislu zadarski primjer programa vodoopskrbe”, rekao je ministar Erlić.

Iz Programa za razvoj otoka za 2024. godinu dodijeljen je 71 ugovor ukupne vrijednosti 4,09 milijuna eura.

Nakon svečane dodjele ugovora, premijer Plenković i kandidati na listi HDZ-a i partnera u IX. izbornoj jedinici prošetali su Kalelargom i na Narodnom trgu družili se s građanima, simpatizerima i članovima Hrvatske demokratske zajednice.

Premijer je poručio građanima da „imaju sjajne kandidatkinje i kandidate predvođene ministrom Šimom Erlićem, uz snažnu podršku četvero drugih kandidata i bivšeg saborskog zastupnika Radu Šimičevića koji je u sedmoj izbornoj jedinici“.