Premijer Andrej Plenković obišao je radove na zgradi Hrvatskog športskog muzeja u zagrebačkoj Ilici, objasnivši da se radi o važnom projektu hrvatske Vlade, koji će biti dovršen krajem godine.

“Ovo je projekt u samom centru grada, koji se u cijelosti radi nacionalnim financijskim sredstvima, važan je projekt hrvatske Vlade. Kada se dovrši krajem godine, cijela građa će se na jednom mjestu pokazati hrvatskim građanima, ali i turistima koji posjećuju glavni grad, te pomoći da steknu uvid u povijest hrvatskog sporta i brojna postignuća naših sportaša”, kazao je Plenković.

Premijer je rekao da je ovo tek dio kada je riječ o muzejima, a Vlada je u posljednje vrijeme, što se tiče projekata iz kulture, radila i na obnovi Povijesnog muzeja, muzeja naive, te dovršila Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

Ravnateljica Muzeja Danira Bilić održala je kratku prezentaciju, kazavši kako Hrvatski športski muzej djeluje više od 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska ustanova pod okriljem Ministarstva kulture sustavno prikuplja najvrijedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe.

“U ovom Muzeju prikupljeno je više od 360 tisuća jedinica građe, od fotografija, negativa, publikacija, predmeta i raznih dokumenata. Napominjem da Muzej nikad dosad nije imao stalni postav otvoren za javnost, a bit će podijeljen u dvije tematske cjeline. Prva je o utemeljenju i povijesnom razvoju sporta u Hrvatskoj, od sredine 19. stoljeća do danas, a u drugoj će se prikazivati najveći sportski uspjesi Hrvatske od neovisnosti”, kazala je Bilić.

Događaju su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik za sport Tomislav Družak i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.