Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu, komentirajući oporbene prosvjede u nekoliko gradova, da svatko ima pravo na prosvjed te poručio kako bi mu, da je on u oporbi, bilo teško boriti se protiv ovakve vlasti, s obzirom na njezina postignuća.

“Mi smo u demokratskom društvu,  svatko može prosvjedovati. Nemam ništa protiv prosvjeda, neka svatko zastupa što želi. Mi idemo u izbore na temelju naših postignuća, rezultata koji su vidljivi u svim sferama društva”, rekao je šef HDZ-a na Cvjetnom trgu gdje je podupro humanitarnu akciju Dan narcisa.

Da sam ja u oporbi bilo bi mi teško boriti se protiv ovakve vlasti, prokomentirao je te naveo postignuća Vlade kojoj je na čelu u dva mandata.

Istaknuo je veće plaće i mirovine, bolji gospodarski i socijalni položaj Hrvatske, strateške projekte – ulazak u schengenski prostor i eurozonu, LNG terminal, nabavu borbenih aviona Rafale, oklopnih borbenih vozila Bradley, helikoptera Black Hawk, izgradnju koridora VC, autoceste do Siska, druge cijevi tunela Učka…

Na poruke oporbe da je ona brana “crnom mraku”, Plenković je odgovorio da nema dojama da je u Hrvatskoj kriza, a stalno šeće i Hrvatskom i Zagrebom. “Ako netko ovdje vidi krizu, volio bih da mi je identificira”, dodao je.

Čuo sam se s Turudićem

Potvrdio je da se čuo s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom te Davorom Božinovićem nakon informacije o propucanom automobilu izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića u Virovitici, s kojim se također čuo odmah po saznanju o propucavanju, za koje je rekao kako nije “benigna stvar”.

SOA i policija, dodao je, napraviti će procjenu potrebe uvođenja Turudićeve zaštite. “Sumnjam da može biti nešto drugo ako pronađu dva metka  u vozilu u kojem se on sam vozi”, rekao je.

Krajnje je zabrinjavajuće, naglasio je, da glavni državni odvjetnik dođe u situaciju da na servisu njegova vozila budu pronađena dva zrna. “Očito je netko pucao u to vozilo”, rekao je.

Naveo je i da je završen očevid u dijelu vezanom uz Viroviticu te da još traje “zagrebački dio”. “Pa kad budemo imali više saznanja komentirat ćemo. Jako loše i zabrinjavajuće”, dodao je.

Novinare su ga pitali i može li taj događaj utjecati na predstojeće parlamentarne izbore, a Plenković je odgovorio kako može utjecati “jedino tako da ljudi vide tko forsira govor mržnje, uvrede, difamacije, prostakluk i primitivizam i odaberu one koji su kulturni, pristojni, normalni”.

Potpora i zahvala svima u borbi protiv raka

Premijer je u izjavi zahvalio udruzi Pink life i drugim udrugama koje daju doprinos borbi protiv raka, drugog najčešće uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj.

“Radimo velike napore, napravili smo Nacionalni plan borbe protiv raka, desetogodišnji, i želim zahvaliti ministru Berošu, zdravstvenim djelatnicima koji pomažu onkološkim pacijentima”, dodao je.

Naveo je i da je prije nekoliko dana na KBC-u Zagreb otvoren i Zavod za personaliziranu medicinu.

“Nove, najnovije terapije, upravo kako bi se pacijenti koji boluju od  karcinoma liječili najboljim tretmanima i to komparativno na temelju baza podataka koje su im dostupne diljem svijeta”, rekao je te zahvalio svima koji su kupnjom narcisa kao simbolom pomogli u borbi protiv raka.