Premijer Andrej Plenković u petak je, u povodu četvrte godišnjice razornog potresa u Zagrebu, uz zahvalu svima koji sudjeluju u procesu obnove, naglasio da se nastavlja poduzimati sve kako bi u što skorije vrijeme bila dovršena obnova privatnih kuća i zgrada javne infrastrukture.

Obilježavamo četvrtu godišnjicu razornog zagrebačkog potresa u kojem je život izgubila jedna naša sugrađanka. Deset sekundi potresa je najmanje deset godina obnove. Oštećeno je 26.000 zgrada i domova, a procijenjena šteta iznosila je 11,6 milijardi eura, napisao je premijer u objavi na Facebooku.

“Izborili smo se za 2,5 milijarde eura iz EU-a i ubrzali sve procedure kako bi dinamika obnove javne infrastrukture i privatnih kuća uhvatila zamah”, istaknuo je te dodao da je iskorištena i cijela alokacija Fonda solidarnosti od milijardu eura za Zagreb i Banovinu.

“To je bio temelj kako bismo danas realizirali obnovu brojnih zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, kulturnih i sakralnih objekata”, naglasio je.

Naveo je i da se Vlada odlučila za cjelovitu i konstruktivnu obnovu kako bi zgrade bile otpornije i sigurnije, iako je to duži i zahtjevniji put od povratka na prijašnje stanje, ali je dugoročno odgovorniji.

“Dosad je ugovoreno 1.310 projekata obnove na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. Nastavit ćemo poduzimati sve kako bismo u što skorije vrijeme dovršili obnovu privatnih kuća i zgrada i javne infrastrukture. Zahvaljujem svima na predanom radu u cijelom procesu, kojem smo i dalje snažno posvećeni!”, poručio je Plenković u objavi uz koju su i slike s pojedinih lokacija na kojima se obnavljaju oštećene zgrade.