Hrvatski premijer Andrej Plenković isključio je u četvrtak mogućnost da Bosna i Hercegovina ne dobije odluku o otvaranju pristupih pregovora na samitu EU-a.

“To ne dolazi u obzir, mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra, ovisno koliko će Europsko vijeće trajati, ne donese odluka za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo tu koji ćemo osigurati da se to dogodi”, rekao je Plenković prije početka samita EU-a odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da neke države članice povežu pitanje otvaranja pregovora s BiH s davanjem datuma za početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

Rekao je da je za Hrvatsku neprihvatljivo da se to povezuje i da ona istodobno podržava i Ukrajinu i Moldaviju.

“Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama Ukrajini i Moldaviji, ali svakako želimo da se ova odluka za BiH donese i tako će i biti”, rekao je Plenković.

Prema diplomatskim izvorima, baltičke države žele dobiti jamstva se u zaključcima ovoga samita istakne da će prve međuvladine konferencije o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom biti održane u lipnju i da taj uvjet žele na neki način povezati s odlukom za BiH.

Plenković je istaknuo da nije realno očekivati da Bosna i Hercegovina na ovom samitu dobije i datum za početak pregovora.

Objasnio je da je to stvar procedure, da se sada očekuje odluka o otvaranju pregovora, zatim Komisija treba predložiti pregovarački okvir koji se usvaja na Vijeću i tek onda slijedi odluka o datumu i sazivanju prve međuvladine konferencije o pristupanju.

“Treba biti realan i biti svjestan da je odluka koja se danas donosi za BiH povijesnog karaktera i tu nema nikakve dileme”, rekao je Plenković, odbivši spekulirati može li s prva međuvladina konferencija s BiH održati do kraja godine.