Analiza pramenova kose, pronađenih u jednoj špilji na španjolskom otočju Menorci pokazala je da je lokalno stanovništvo koristilo psihoaktivne supstancije još prije 3000 godina.

 

Znanstvenici kažu kako je to najstariji izravan dokaz da su ljudi toga vremena uzimali halucinogene droge, prenosi Science News.

Prije otprilike 3000 godina ‘stanari’ špilje Es Càrritx na Menorci, a moglo bi se raditi o šamanima koji su izvodili duhovne i iscjeliteljske rituale, konzumirali su specifične biljke. One su sadržavale tvari koje utječu na promjenu stanja uma i na vid, smatra arheologinja Elisa Guerra-Doce sa Sveučilišta Valladolid u Španjolskoj.

Ranije su arheolozi datirali znake ljudske aktivnosti u špilji, među kojima je i više od 200 ljudskih grobova poredanih u ulaznoj komori, u razdoblje koje seže unatrag 3600 i 2800 godina.

Istraživači su pronašli i mnoštvo ostalih predmeta, među kojima i šest drvenih spremnika. U svakome od njih otkriveni su pramenovi ljudske kose.

Kemijska analiza pramenova iz jednog spremnika otkrila je prisutnost triju psihoaktivnih biljaka. Znanstvenici su zaključili da su one konzumirane, a potom i apsorbirane u kosi u razdoblju od gotovo godinu dana.

Rezultate istraživanja španjolski su znanstvenici objavili u četvrtak u časopisu Scientific Reports.

Dvije tvari, atropin i skopolamin iz velebilja, izazivaju dezorijentaciju, halucinacije i promjenu fizičkih osjeta. Još jedna pronađena tvar, efedrin, pojačava energiju i budnost.

Znanstvenici vjeruju da su šamani znali kako sigurno rukovati i konzumirati te potencijalno otrovne biljke.

Pretpostavljaju i da su pojedinci željeli očuvati drevnu tradiciju pa su skrili pramenove kose i ostale ritualno važne predmete iz Es Càrritxa u razdoblju dok se sve brojnija populacija Menorce razvijala i poticala društvene promjene.

Pogrebni rituali uključivali su bojenje pramenova kose na truplima u crvenkastu boju. Kasnije je dio pramenova odrezan i pohranjen u posude blizu grobova.