Sjedinjene Države i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken, naglašavajući ipak važnost globalne stabilne opskrbe naftom.

“U vrlo samo aktivnim razgovorima s našim europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, uz naravno istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom”, rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Blinken, koji je trenutno u obilasku europskih zemalja kako bi s europskim partnerima koordinirao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dodao je da je razgovarao o uvozu nafte s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim kabinetom u subotu.

Blinken je to komentirao nakon što su ovaj tjedan cijene nafte snažno porasle pošto su SAD i i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije, Bijela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologija za ruske rafinerije i plinovod Južni tok 2, koji nikad nije počeo s radom.

Zasad još nije na metu stavila rusku naftu i plin budući da Bidenova administracija još uvijek važe utjecaj takve odluke na globalno naftno tržište i cijene energenata u SAD-u.

Upitan jesu li SAD odbacile mogućnost unilateralne zabrane uvoza ruske nafte, Blinken je rekao kako ništa neće odbacivati ali da u svemu što Washington čini “pristup počinje s koordinacijom sa saveznicima i partnerima”.

Amerikanci su najveći svjetski potrošači benzina zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i malo javnog prijevoza u nekim područjima. Rast cijena benzina uvijek je bilo osjetljivo pitanje za američke političare.