Američko veleposlanstvo u BiH ocijenilo je u petak kako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik “zajedno sa svojim ulizicama” poduzeo “izravni napad na Daytonski sporazum ” kada se odlučio dovesti u pitanje postojeći izborni sustav države i pokušati potkopati njen važeći izborni zakon.

Reagirajući na činjenicu da je parlament Republike Srpske upravo na Dodikov poticaj usvojio nacrt zakona po kojemu bi taj entitet ubuduće samostalno provodio izbore, iz veleposlanstva SAD-a su u posebnoj izjavi naveli kako je to pokušaj uzurpiranja ovlasti koje pripadaju državi BiH.

To je “još jedan primjer destruktivne, antidaytonske Dodikove politike” koja stoji na putu euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, stoji u reakciji.

Konstatirali su kako Dodik na taj način zapravo pokušava zaštiti svoj politički položaj i financijske interese i to na štetu svih građana RS i BiH što SAD neće mirno promatrati.

“Sjedinjene Države daju čvrstu potporu teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje”, navodi se u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X.

Dodik je na sjednici parlamenta RS održanoj u četvrtak, uz poziv na usvajanje entitetskog izbornog zakona, iznio i tvrdnje kako je na djelu urota protiv RS koju predvode SAD, Velika Britanija i Njemačka, a visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta proglasio je pijunom u njihovim rukama.

Dodika je razljutilo to što je Schmidt ranije ovog tjedna nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona BiH kojima bi se osigurala regularnost izbornog procesa.

Dodik sada traži da Schmidt u roku od sedam dana povuče te svoje odluke kao i da se iz BiH protjeraju američki i britanski veleposlanici.

U protivnom najavljuje blokadu odlučivanja u tijelima vlasti BiH kao i raskid sadašnje vladajuće koalicije u zemlji.