Američki visokopoziconirani general Mark Milley  ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu.

Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu  u veljači ove godine.

Podaci koje je iznio general Milley nije moguće potvrditi iz neovisnost izvora, no oni su do danas najprecizniji koje je iznio Washington, piše agencija AFP.

Najviši američki vojni dužnosnik izrazio je nadu da će pregovori okončati rat, jer smatra da vojna pobjeda nije moguća ni za Rusiju ni za Ukrajinu.

“Vojnu pobjedu u pravom smislu te riječi vjerojatno nije moguće postići vojnim sredstvima, stoga će biti potrebno okrenuti se drugim sredstvima”, rekao je general Milley.

Mogućnost “za pregovore postoji”, ocijenio je.

General Milley je takvu ocjenu izrekao u vrijeme kada je Rusija naredila povlačenje svojih vojnika iz grada Hersona na jugu Ukrajine, što je težak udarac za vojnu kampanju Moskve.

Kijev je međutim reagirao oprezno na vijest o ruskom povlačenju ocijenivši malo vjerojatnim da ruska vojska napušta taj strateški grad bez borbe.

Američki predsjednik Joe Biden je s druge strane ocijenio da povlačenje dokazuje da Moskva ima “istinskih problema” na bojišnici.