Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes pohvalila je hrvatsku pomoć Ukrajini, uoči svečana uprizorenja Oscarom nagrađena dokumentarnog filma “20 dana u Mariupolju” u srijedu u zagrbačkom kinu Kaptol.

“Hrvatska je udvostručila napore u pomaganju Ukrajini i ta je potrošnja, u obliku pomoći, dosegla gotovo četvrt milijarde dolara”, kazala je Ryes.

K tome je Hrvatska primila 28.000 ukrajinskih izbjeglica, istaknula je.

Ukrajina se „u ovom ratu bori i za Europu i za SAD“, kazala je veleposlanica i „izaći će iz rata baš kao i Hrvatska, kao stabilna, napredna i integrirana u euroatlantske institucije, i tome smo posvećeni“.

Oscarom nagrađen film 20 dana u Mariupolju ukrajinskog redatelja Mstislava Černova dokumentaran je film i stoga je „objektiva te pokazuje pravo lice agresora i izazvat će emocije kod gledatelja“, rekao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič prije.

Film prikazuje snimke ukrajinskih novinara Associated Pressa zarobljenih u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju.

Ovo je „stvarna slika rata u gradu koji umire, djece koja umiru“, dodao je Kirilič.

Filmu su ove godine dodijeljene najprestižnije filmske nagrade, američki Oscar i britanska BAFTA u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i mnoge nagrade u 2023. godini.

Bitka za Mariupolj 2022. godine odnijela je najmanje 8000 žrtava, navodi Human Rights Watch.

Prvi je ovo dugometražni film ukrajinskog novinara ranije nagrađenog Pulitzerovom nagradom Mstislava Černova.

„Volio bih da nikad nisam snimio ovaj film“, citirao je Kirilič redateljeve riječi „i zamijenio bih ovaj Oscar samo da prestane ruska agresija na Ukrajinu“.