Kako bi se događanje prometnih nesreća svelo na minimum, tijekom vikenda, vozačima motornih vozila savjetujemo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama i ograničenjima brzine kretanja u naselju i van naselja. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebice one koji će slaviti dan zaljubljenih Valentinovo, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti poradi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužan propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Pješake molimo da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno nogostupe, da za prelazak preko kolnika koriste obilježene pješačke prijelaze, dok se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjenje vidljivosti i noću, poradi ranije uočljivosti od strane vozača i veće osobne sigurnosti, koriste reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću materiju. Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno.

prigorski.hr/Pu koprivničko-križevačka