Grad Đurđevac prepoznao je važnost najveće ekološke kampanje u Hrvatskoj pod nazivom Zelena čistka koja će se održati u subotu, 16. rujna. Podupiranjem kampanje žele doprinijeti podizanju svijesti građana i omogućiti aktivno uključivanje građana u rješavanje problema vezanih uz očuvanje okoliša.

Već dvanaestu godinu zaredom u Hrvatskoj se održava Zelena čistka, a ova zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta otpada dijelom je globalne uspješnice u kojoj milijuni volontera diljem svijeta na isti dan ulažu svoje vrijeme i energiju kako bi učinili ovaj svijet čišćim i ljepšim za život.

Čišćenjem vlastitog kutka okoliša, zajedničkim snagama, budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, našeg zajedničkog dobra.

Cilj ove „zelene“ akcije je okupiti što više stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Stoga budite i vi dio te velike „zelene“ akcije i pozovite članove svojih obitelji, susjede, prijatelje, sugrađane, turiste i očistimo zajedno naše gore i ravnice, jer time spašavamo sebe i buduće generacije! Osim toga ovim putem pozivamo sve gradske udruge, djelatnike gradskih ustanova, mjesne odbore i sve građane dobre volje da se odazovu ovoj akciji i daju svoj doprinos za uređenje zagađenog okoliša u našoj neposrednoj blizini – poručuju iz Grada Đurđevca.

Akcija će se održati u rezervatu Đurđevački pijesci u subotu s početkom u 8,00 sati, a okupljanje će biti na ulazu u rezervat.

Grad Đurđevac će osigurati uključivanje komunalne službe i kontejnere za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije.

FB_banner2022_bez_datuma_page-0001-1