Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate pozvalo je u subotu muškarce na preventivne preglede usmjerene na rano otkrivanje tog sijela raka, ističući da se u ranoj fazi otkrivanja ta bolest može izliječiti u 90 posto slučajeva.

Predstavnici udruge i liječnici upozorili su u sklopu akcije “Svi za njega” da je Hrvatska na začelju EU, s oko 2800 oboljelih, više od 800 umrlih i gotovo 600 neotkrivenih slučajeva koji značajno povećavaju smrtnost.

“Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, u početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva, a simptomi se nažalost javljaju tek nakon što se rak proširi”, upozorio je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Velimir Korak.

Akcija je organizirana na Trgu bana Jelačića s ciljem osvještavanja važnosti prevencije i ranog otkrivanja te bolesti koja je drugi najčešćih oblik s raka u Hrvatskoj, gdje je prema podacima iz 2021. od raka prostate umrlo 805 muškaraca.

Članovi udruge nakon dvije pauzirane pandemijske godine dijelili su informativne letke građanima, koji su imali priliku razgovarati i s liječnicima.

Liječnica Marija Gamulin iz KBC-a Zagreb naglasila je da je jako je važno otkriti bolest na vrijeme dok je još u samoj prostati i dok ne pokazuje simptome.

Važnost ranog otkrivanja, objasnila je potvrđuju podaci po kojima bolest može biti izliječena u više od 90 posto slučajeva.

“Karcinom prostate je ozbiljna bolest, ali kada se prepozna na vrijeme može se izliječiti”, istaknuo je liječnik Tvrtko Hudolin iz KBC-a Zagreb koji je poručio muškarcima “da vode računa o sebi”.

Objasnio je da se pregledima bolest otkriva u ranijem stadiju pa je time i liječenje manje agresivno, jeftinije i lakše za bolesnika jer je u visokom postotku izlječiva.

Muškarci bi na preventivne preglede trebali krenuti nakon pedesete godine, a oni koji u obitelji imaju oboljele i ranije.

Akciju je kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika podržala i zamjenica pročelnice ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Mirela Šentija Knežević istaknuvši važnost preventivnih pregleda muškaraca kako bi se rak testisa i rak prostate otkrili navrijeme.

Rak prostate drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a u svijetu je tek na petom mjestu.

Stručnjaci ističu da se kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija može produljiti život pacijenata i pozitivno utjecati na nepovoljne brojke smrtnosti.