Akademski zbor “Palma” pjevao na liturgiji u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

3. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Akademski zbor “Palma” pjevao na liturgiji u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

ikr.hr


Na petu uskrsnu nedjelju 2. svibnja, koja je u bizantskom obredu Nedjelja o Samarijanki, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“ pjevanjem je sudjelovao na svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio križevački vladika Milan Stipić.

S vladikom Stipićem suslužili su katedralni župnik o. Mihajlo Simunović, kancelar o . Vladimir Simunović, ekonom o. Danijel Hranilović, o. Andrij Savyak, duhovnik zbora Damir Kočiš, SJ te đakon Mladen Mikulić.

Zbor je otpjevao cijelu liturgiju na hrvatskom i staroslavenskom te na kraju izveo nekoliko duhovnih skladbi. Vladika Stipić ih je posebno pozdravio, pokazao im biskupsku rezidenciju i njezine umjetničke te kulturne vrijednosti, zadržavši ih uz zajednički bratski stol.

U homiliji je sve potakao da nasljeduju Kristove riječi iz nedjeljnog evanđelja, da se klanjaju Bogu u duhu i istini kao iskreni vjernici koji svoju vjeru zrelo i ozbiljno shvaćaju, pijući iz vrela pravoga života koji je Krist.

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“ zbor je s dugogodišnjom tradicijom čuvanja i izvođenja klasične sakralne glazbe, od gregorijanskog korala do djela suvremenih autora te okuplja uglavnom studente Sveučilište u Zagrebu. Naučili su tako pjevati i Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog. Temeljna je djelatnost zbora obogaćivanje nedjeljne liturgije u matičnoj Bazilici, no „Palma“ održava i brojne koncerte, sudjeluje na vjenčanjima i ostalim obredima, kao i na različitim natjecanjima i smotrama.

ika.hr

Facebook Comments