Zastupnice SDP-a i Centra aktualizirale su u četvrtak pisanje portala Telegram da je ministrica kulture i medija osobnom odlukom, bez javnog natječaja Geodetskom fakultetu (GF) isplatila 19,1 milijuna kuna za dubinsko snimanje zgrada nakon potresa i da je taj posao preplaćen.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek morat će odgovoriti zašto je bez natječaja dala 19, 1 milijun kuna GF, čiji je vrh pohapšen, je li i ako je, zašto je mapiranje područja stradalog u potresu preplaćeno te je li ona  osobno uključena u ovaj skandal i novu korupcijsku aferu, rekla je Mirela Ahmetović (SDP) u slobodnom saborskom govoru.

„Dok ministrica ne odgovori na ova pitanja, bilo bi joj pametnije da šuti i da se ne sramoti po saborskim hodnicima, napadajući novinare koji rade svoj posao“, rekla je zastupnica koja je jučerašnji ministričin istup nazvala „jednim od recentnih primjera pritiska na novinare“.

„Umjesto da odgovara na pitanja novinarke koja je otkrila marifetluke Ministarstva, ministrica je novinarku nazvala malicioznom, umjesto da javnosti predoči dokaze kojima će potkrijepiti tvrdnje da je Ministarstvo radilo sukladno zakonu, ona se na najgori način autala kao šefica propagandnog ureda, a ne Ministarstva“, izjavila je.

Ahmetović je zadovoljna što se aferama na GF bavi Europski ured javnog tužitelja, a ne DORH.

Dobro je što premijer i ministrica kulture ne mogu ovaj slučaj dati na čuvanje Zlati Hrvoj Šipek, njihovoj osobnoj zapisničarki, jer ovaj slučaj krađe javnog novca, vodi Ured europskog javnog tužitelja, rekla je zastupnica.

Tvrdnje portala aktualizirala je i Marijana Puljak (Centar), navodeći da je istraživačka novinarka otkrila da privatne tvrtke za iste radove, koje je dobio GF, naplaćuju višestruko manji  iznos od onoga što je platilo Ministarstvo „zahvaljujući izravnom sporazumu ministrice i uhićenog bivšeg dekana Geodezije“.

„Veliki vođa očito postaje sve manji, a ono što mu otežava situaciju u super izbornoj godini je da se aferama na GF bavi Ured europskog javnog tužitelja nad kojim HDZ nema utjecaja i ne može ga pokoriti, kako je to učinio s hrvatskim institucijama“, rekla je zastupnica.

Ministrica kulture i medija  rekla je u srijedu da je odluku o angažiranju Geodetskog fakulteta (GF) za popisivanje i procjenu šteta na kulturnoj baštini nakon potresa donijela temeljem zakona te je odbacila tvrdnje portala Telegram da je taj posao preplaćen.