Saborska oporba referirajući se u petak na informacije da je policija „upala” u Ministarstvo kulture i medija istaknula je da je sreća što imamo Ured europskog javnog tužitelja jer bi u suprotnom predmet Geodetskog fakulteta završio u ladici.

Policijski istražitelji u petak su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

Ahmetović (SDP): Da je na snazi lex AP, ne bismo ništa znali o poslovima Ministarstva kulture

„Srećom imamo Ured europskog javnog tužitelja jer da je do Ivana Turudića i njemu sličnih ovo bi bio jedan od predmeta, poput onog Gabrijele Žalac, koji bi završio u ladici”, kazao je Peđa Grbin (SDP).

Dodao je da je potpuno jasno kako je bilo manipuliranja i muljanja s novcem, da su se stvari dogovarale “debelo iznad cijene”. Podsjetio je da su, i u ovom slučaju, mediji „koji se žele ušutkati”, praktički odradili posao za tužitelja jer ono što je objavljeno u medijima, tvrdi, je dosta da se sastavi optužnica i krene u postupak.

Njegova stranačka kolegica Mirela Ahmetović upozorila je da će upravo Turudić odlučivati o tome u čijoj je nadležnosti pojedini predmet u situacijama kad nije sasvim jasno pripada li ona DORH-u ili EPPO-u. ”Šta mislite da bi Ivan Turudić, koji ne želi Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, dopustio da taj ured odluči o ičemu o čemu on sam može odlučivati?”, pitala je.

“DORH nema interes progoniti HDZ-ov kriminal niti istraživati krađu kada se radi o HDZ-ovim redovima”, ocijenila je i dodala da o poslovima Ministarstva kulture ne bi ni znali da je “lex AP” na snazi.

I Davorko Vidović (Socijaldemokrati) podsjetio je da je u Ministarstvo kulture ušla policija po nalogu europskog tužitelja, iste one institucije za koju novi glavni državni odvjetnik Turudić kaže da nam ne treba.

Grmoja (Most): Cijela priča će se zataškati

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je da se “steže obruč” oko ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a najveću aferu vidi u tome što premijer Andrej Plenković osporava nadležnost EPPO-a za ovaj slučaj.

”Malo se priča o tome da on jednom tijelu kaznenog progona negira nadležnost i svojim javnim izjavama želi izvršiti pritisak”, kazao je.

Smatra da će se cijeli slučaj otezati do iza izbora jer se vladajući nadaju pobjedi i onda osporavati nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja.

DORH koji je sada pod potpunom kontrolom vladajućih, preuzet će taj predmet, napravit će se nekoliko smjena u Ministarstvu kulture i tako će se cijela ova priča zataškati, predviđa Grmoja.

„Policija je upala u Ministarstvo kulture, neće biti samo hapšenja tu“, rekao je zastupnik Marin Miletić (Most) u saborskoj raspravi i dodao da „ako je palo 30 ministara, može još jedan“.

I Urša Rauka Gamulin (Možemo!) drži da se imenovanjem Turudića žele zaustaviti istrage u Ministarstvu kulture i sve slične istrage koje bi vodile do HDZ-ovih ministara i Plenkovića. “Ministrica i premijer cijelo vrijeme su skrivali podatke o spornim poslovima , bili su reducirani u izričaju”, ustvrdila je.

Davor Nađi (Fokus) kaže da je upad policije u Ministarstvo kulture još jedan dokaz zarobljenosti svih institucija države od strane HDZ-a. „HDZ-u, stranci koja je osuđena za korupciju, kriminal je stvar organizacijske kulture”, rekao je.