Nakon što su na području općine Semeljci jučer potvrđeni prvi pozitivni nalazi na afričku svinjsku kugu u Osječko-baranjskoj županiji, i to na tri gospodarstva u tri naselja – Semeljcima, Mrzoviću i Vrbici – ta se bolest nastavila širiti pa je zabilježena na još dva gospodarstva u toj općini.

Rekla je to danas u izjavi za medije ispred Državne ergele u Đakovu šefica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima lokalnog kriznog stožera Osječko-baranjske županije.

Još uvijek se istražuje kako je došlo do izbijanja kuge

Karačić nije precizirala o kojem broju životinja na ta dva gospodarstva je riječ, no rekla je da će istog dana biti eutanazirane i da pojava virusa na pet gospodarstava u 24 sata upućuje na brzo širenje bolesti i dosta ozbiljnu situaciju u ovom dijelu Osječko-baranjske županije.

“Još uvijek istražujemo načine kako je došlo do izbijanja kuge i tako brzog širenja, no način na koji se dogodilo izbijanje upućuje vrlo indikativno da je uzrok ljudski faktor – kretanje ljudi, kontakti i drugo”, rekla je Karačić.

Dodala je da se i dalje s Europskom komisijom pregovara o zoni ograničenja koja će se odnositi na Osječko-baranjsku županiju i da će se ona znati tijekom dana. Ona minimalno treba biti deset kilometara, no može biti i veća. Općina Semeljci je zona zaštite unutar zone ograničenja.

Svinje se mogu klati jedino u odobrenim klaonicama

“Znači, opseg zone nadziranja još se pregovara, a u nju će zasigurno ući dodatne općine koje se nalaze uz općinu Semeljci. No s obzirom na brzinu širenja i veliku gustoću objekata te socijalne kontakte i način držanja svinja, sve ukazuje na mogućnost da će se ta zona morati proširiti”, rekla je Karačić. Kada je riječ o svinjokoljama, istaknula je da na području zone ograničenja u Osječko-baranjskoj županiji klanja svinja za vlastite potrebe više nema.

“Mogu se klati jedino u odobrenim klaonicama, posebno određenima za to, i to meso se ne može kao svježe stavljati na tržište, nego kroz preradu. U zoni ograničenja odnosi se to na sve kategorije objekata. Izvan zone ograničenja za Osječko-baranjsku županiju objekti s kategorijama 0, 1 i 2 pozvani su da svinje pokolju do 31. listopada”, zaključila je Karačić.

U ovom trenutku eutanazije svinja obavljaju se samo na kugom pozitivnim gospodarstvima, ali će se do kraja mjeseca morati usmrtiti sve svinje u zoni ograničenja čiji objekti su kategorije 0,1 i 2.