Afrička svinjska kuga potvrđena je na 97 gospodarstava u 11 općina, bolest je najzastupljenija u tri općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rečeno je na Nacionalnom kriznom stožeru za kontrolu i suzbijanje te bolesti te najavljeno obeštećenje proizvođačima u zonama ograničenja.

Na sjednici Stožera, održanoj u ponedjeljak, prezentiran je plan pomoći proizvođačima radi ublažavanja posljedica afričke svinjske kuge.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima zbog otežanog prometa i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja, priopćilo je Ministarstvo.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić izvijestila je da je bolest potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, najzastupljenija je na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavila novu Naredbu koja će sutra biti objavljena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se od prvog slučaja pojave te bolesti u Hrvatskoj sve mjere provode „promptno i aktivno“.

„Kako bi bili još učinkovitiji u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge“, kazala je ministrica i najavila kako će Vlada osigurati obeštećenja za posjednike.

Članovi Nacionalnog stožera su podržali mjere koje se provode u zonama ograničenja te su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja.

Na sjednici Stožera bili su i državni tajnik Mladen Pavić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, predstavnici MUP-a i MORH-a, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatskog veterinarskog instituta te on-line župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, predstavnici gradova i općina te predsjednica lokalnog stožera Nada Ćaleta.