Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice za aferu Janaf jer je obrana zatražila da se iz spisa izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora okrivljenika za koje tvrde da su nezakoniti dokazi.

Optužno vijeće kojim predsjeda Tamara Pleše donijet će odluku o prijedlozima obrane u ponedjeljak 21. studenoga, a na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, doznaje Hina na sudu.

Uskokova optužnica tereti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegove suokrivljenike za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tužiteljstvo tvrdi da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.

Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti Kovačevićeva odvjetnica optužnicu naziva “lažnom, izmišljenom i naručenom”.

Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva obrana.

Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju “dokazati istinu”.

Optužno vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.