Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1946.) zbog počinjena dva kaznena djela utaje poreza ili carine i hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenog kaznenog djela utaje poreza ili carine.

Okrivljenog 41-godišnjeg direktora trgovačkog društva i okrivljenog 77-godišnjeg opunomoćenika trgovačkog društva se tereti da su od 1. siječnja 2016. do 31. ožujka 2018. u Križevcima, odbili pretporez u ukupnom iznosu od oko 518.000,00 eura/3.900.000,00 kuna za nabavu goriva po ulaznim računima drugog trgovačkog društva.

Znali su da prvo trgovačko društvo nema pravo na odbitak pretporeza jer je drugo trgovačko društvo brisano iz sudskog registra i nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost. Tereti ih se da su na opisani način oštetili državni proračun Republike Hrvatske u tom iznosu i prvom trgovačkom društvu pribavili nepripadnu materijalnu dobit.

Okrivljenog 77-godišnjaka se, kao direktora trećeg trgovačkog društva, tereti da je odbio pretporez u ukupnom iznosu od oko 430.000,00 eura/3.260.000,00 kuna za nabavu goriva po ulaznim računima prvog trgovačkog društva znajući da treće trgovačko društvo nema pravo na odbitak pretporeza jer je navedeno gorivo prvo trgovačko društvo kupilo od drugog trgovačkog društva koje je brisano iz sudskog registra i nije u sustavu obveznika poreza na dodanu vrijednost.

Okrivljenika se tereti da je na taj način i u tom iznosu oštetio državni proračun Republike Hrvatske i trećem trgovačkom društvu pribavio nepripadnu materijalnu dobit.