Veliki dani i veliki tjedan u Križevcima.

Križevci dobivaju prvu zvjezdarnicu, najmoderniju u Hrvatskoj, ali i jednu od rijetkih javnih zvjezdarnica u Hrvatskoj uopće.

Otvorenje zvjezdarnice održat će se u četvrtak, 20. travnja 2023. godine s početkom u 12 sati na adresi Trg svetog Florijana 16. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu projekta “SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, a kao dio Kozmološkog centra – znanstveno- obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, posvećenog istraživanju svemira i promicanju tematike svemira.

Projekt SPARK vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Kozmološki centar, kroz projekt SPARK i raniji dvomilijunski EU projekt Future Hub Križevci, već ispisuje noviju povijest Križevaca. Jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice koja mijenja vizuru grada, već i zbog impozantne petmetarske astronomske kupole – najdojmljivijeg dijela zgrade koja je ujedno i domaći proizvod kakav inače mogu proizvesti samo desetak tvrtki u cijelom svijetu.

Sajam cvijeća „Križevci u cvijeću“ bit će otvoren u petak, 21. travnja s početkom u 10 sati na Strossmayerovom trgu. Program otvorenja započet će povorkom djece iz križevačkih dječjih vrtića i članica Križevačke djevojačke straže od Gradske uprave do paviljona na Strossmayerovom trgu gdje će djecu i okupljene posjetitelje pozdraviti gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Ovo je treće izdanje sajma „Križevci u cvijeću“ koje je ove godine okupilo 27 izlagača cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica, strojeva, alata i opreme za hortikulturu te domaćih radinosti i kreativaca. Osim izlagačkog dijela, pripremljen je i prigodan program koji će trajati do nedjelje, 23. travnja.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca održat će se 24. travnja, a kako doznajemo, izgledno je da će taj dan Križevce posjetiti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.