Vrijedne ruke Hedone tjedno proizvedu tonu čokolade, a u sezoni se u pogonu izradi više od 10.000 pralina na dan

Čokolada donosi osmijeh na lice, a dan bez čokolade je propao dan, poručuju zaposlenici križevačke čokolaterije Hedone, danas već nadaleko poznate u zemlji i svijetu. Ipak, malo ljudi zna da najfinije praline proizvodi tek nekoliko ljudi, sve se radi ručno, po najvišim standardima i nadzorom s uspostavljenim sustavom sigurnosti hrane temeljenom na HACCP načelima.

Tvrtku je 2013. godine osnovala Udruga osoba s invaliditetom Križevci i vrlo brzo su svojim proizvodima osvojili mnoge čokoljupce. Direktorica Alemka Lončar kazala nam je kako je Hedona prije svega primjer dobre prakse kojim promiču socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržište rada i to svake godine njih sve više, piše glaspodravine.hr.

hedona-48

– Ideja za otvorenjem jednog takvog poduzeća krenula je tako što je križevačka Udruga osoba s invaliditetom na čelu s Petrom Gatarićem, shvatila da puno njenih članova duže vrijeme ne radi te kako nisu dobili ni priliku da pokažu što oni zapravo mogu, a zaista mogu mnogo. Većina takvih članova Udruge su i po struci pomoćni kuhari i slastičari pa je tako logično i bilo da idemo u tom nekom, kulinarskom smjeru. Udruga je vrlo brzo našla pomoć od jedne gospođe iz Belgije koja je htjela podijeliti svoje veliko iskustvo baš u području prerade i proizvodnje čokolade, što je zapravo prava umjetnost i nije nimalo lagano – rekla nam je Alemka te dodala kako se već spomenute 2013. godine osnovalo poduzeće s četvero zaposlenih od kojih su neki gotovo 10 godina bili na burzi rada.

Hedona je danas humano, ali i ekonomski uspješno poduzeće kazala je Alemka te dodala kako se nije bilo lako probiti na tržištu čokolada i pralina, ali Hedoni je to uspjelo jer njihove spretne ruke svakodnevno proizvode izuzetno kvalitetne čokolade od vrhunskih sirovina i ukusne praline s čak desetak različitih punjenja. U Hedoni prate trendove i nove tehnološke postupke, prilagođavaju im se, stručno se usavršavaju te održavaju vrhunsku kvalitetu svojih ručno rađenih slastica. Specijalizirali su se i za izradu personaliziranih pralina pa okuse i pakiranja prilagođavaju zahtjevima kupaca.

hedona-02

– Sam cilj osnivanja bio je da se stvori mjesto, odnosno firma u kojem bi radile osobe s invaliditetom i koje bi se radeći osjećale korisne za zajednicu. Drugi razlog zašto je nastala baš čokolaterija je ta što tržište ručno rađene čokolade u Hrvatskoj i nije toliko pokriveno – istaknula je Alemka te dodala kako trenutno u Hedoni radi 30 ljudi, od toga u pogonu radi 10 osoba s invaliditetom, Dubravko Vitlov, čokolatijer i dvije inženjerke prehrambene tehnologije, dok je u uredima zaposleno petero ljudi koji koordiniraju svakodnevni rad ostalih zaposlenih.

Spomenimo i kako je od svoga osnutka Hedona stisnuta na 70-ak kvadrata neadekvatnog prostora. Alemka nam je kazala kako je s gradskim vlastima Križevaca dogovoreno bilo preseljenje i proširenje novoga Hedoninog proizvodnog pogona na 600 metara kvadratnih. Pogon je svečano otvoren pred nešto više mjesec dana i njime im je uvelike olakšan svakodnevni posao, dodala je.

hedona-47

– Mi smo se počeli širiti, prijašnji prostor postao nam je tijesan za strojeve, opremu, ali i ljude te smo odlučili da nešto moramo promijeniti. Tu dolazi priča oko integrativnih radionica koje su se počele javljati 2017. godine, a riječ je o radionicama koje zapošljavaju više od 40 posto osoba s invaliditetom. Trenutačno u Hrvatskoj postoje 15-ak takvih radionica, uključujući i našu.

Mi ne samo da ispunjavamo taj uvjet, već su kod nas više od 50 posto zaposlenih osobe s invaliditetom. Taj status nam omogućuje da s klijentima možemo potpisati ugovor o zamjenskoj kvoti prema kojem svaka tvrtka koja mora po zakonu zaposliti osobu s invaliditetom, a to ne ispunjava, može umjesto plaćanja kazne kupovati naše proizvode koji mogu biti i u personaliziranoj ambalaži – objasnila nam je Alemka te dodala kako je cilj tih radionica da se osobe s invaliditetom integriraju u tržište rada.

Spomenimo i kako vrijedne ruke Hedone tjedno proizvedu tonu čokolade, a u vrijeme sezone, odnosno Božićnih blagdana u pogonu se napravi i više od 10.000 ručno rađenih pralina dnevno.

Sudjelovanjem na brojnim prigodnim sajmovima i ‘eventima’, simpozijima i konferencijama Hedona promiče svoj primjer pozitivne prakse te se prezentira kao uspješno društveno poduzeće. Svojim je konceptom Hedona promijenila nabolje, ne samo svoj grad i županiju, već i hrvatsku poslovnu praksu, a dokaz su tomu i razne povelje, nagrade i priznanja.

– U planu nam je proširiti proizvodnju kako bi tijekom cijele sezone istim tempom radili. Mi kontinuirano lagano rastemo i osim proizvodnje čokolade, imamo i jedan odjel za tisak promo materijala i šivanje platnenih torbi gdje radi sedam osoba s invaliditetom i oni su u nešto više godinu dana jako lijepo razvili taj posao – kazala je Alemka te dodala kako će se ove godine više pozabaviti s izradom sladoleda, ali i izradom kolača.

Naime, prošla godina je, kako kaže Alemka, bila probna, barem što se tiče sladoleda, pa tako ovog ljeta žele taj posao proširiti i ljudima ponuditi još jedan slatki, a opet jedinstven proizvod.

Spomenimo još za kraj i kako se križevačka čokolada može kupiti u Hedoninoj kućici na trgu u Križevcima, u Choco Baru, u većim KTC-ima, u nekoliko Interspara u Zagrebu i Križevcima, u svim Kaufland poslovnicama u Hrvatskoj kao i na njihovoj web stranici.