Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da su velike države poput Rusije “potencijalni monstrumi” koje treba shvaćati ozbiljno, kao i njihovu mogućnost da nanesu štetu drugima.

“Takve države koje su, da me nitko krivo ne shvati, potencijalni monstrumi – sve velike države su potencijalni monstrumi – treba shvaćati ozbiljno. Njihov potencijal da naprave štetu također treba stalno shvaćati ozbiljno”, kazao je Milanović novinarima, dan nakon što je započela invazija Rusije na Ukrajinu.

“Danas je to Putin sutra će to biti netko drugi. O tome stalno treba voditi računa i shvatiti da Rusija nije Srbija. Rusija nije ni Francuska nego je puno veća i drukčija je od nas”, dodao  je.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da je u Rusiji “naprosto tamnije, nije demokratsko i druga su pravila života”.

“Mi moramo gledati da čuvamo svoj način života”, kazao je Milanović,

Ponovio je kako Ukrajina ne treba ući u NATO, istaknuvši da taj vojni savez “mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima”,

“Na nama je da ocijenimo kamo idemo,koga uključujemo i ono najvažnije koliko nas to može koštati i koliko to može koštati malu Hrvatsku i njenu malu vojjsku”, dodao je.

Što se tiče raspoređivanja hrvatskih vojnika u zemljama NATO-a, kazao je da je optimalno da budu smješteni u Mađarskoj te da smatra kako nije “ni blizu moguće” širenje sukoba na članice NATO-a.

Istaknuo je da je solidaran s Ukrajinom, ali da ne želi da se zbog rata izgubi fokus s potrebne promjene izborne reforme u BiH kako bi se omogućilo bosanskohercegovačkim Hrvatima da biraju vlastite predstavnike.

“Suosjećam s Ukrajinom, ali ovo drugo o čemu govorim su naši vitalni interesi. Tu također očekujem solidarnost, tu neće biti pucnjave,neće bit rata, neće bit ubojstava, ali će biti bezobrazne opstrukcije i  džeparenja”, kazao je Milanović.

“Ne želim da se taj fokus izgubi jer vremena nema”, istaknuo je, referirajući se na činjenicu da bi se izbori trebali održati krajem 2022.

Milanović ne vidi opasnost od prelijevanja krize na Balkan

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je kazao da bi drugi “regionalni hegemoni” mogli iskoristiti Putinovu agresiju kao izilku za vlastite agresivne poteze, što su neki shvatili kao referencu na Srbiju.

Milanović je kazao da je srbijansko vodstvo, koje još nije osudilo rusku agresiju, sada “kao na žeravici” te da “čeka što će biti”.

Ocijenio je da je Beograd trenutno slab i da nema kapacitet za agresivno tjelovanje.

“Što će napasti, Kosovo? Pištoljima na vodu? Takve stvari treba pojasniti. Na koga se misli, na Dodika? Čime? Kjim oružjjem, kojim streljivom, kojim novcem? Uz čiju logističku potporu?”, istaknuo je Milanović.

“Ruski avioni ne mogu preletiti teritorij NATO članica, ne mogu uopće doći na ovo područje preko Bugarske i Rumunjske. Takve stvari po meni nepotrebno stvaraju tenzije i uznemiravjau ljude”, dodao je.

Milanović smatra da se Vučić zbog “tereta otpada i rezidua ratova na Balkanu” nalazi u teškoj situaciji pa sada ne može priznati separatističke proruske republike na istoku Ukrajinu jer bi onda mogao opravdati i priznanje Kosova.

“To je začarani krug u kojem se našao”, kazao je.

Slovenski premijer Janez Janša predložio je da Europska uniija ponudi Ukrajini perspektivu ulaska u Uniju do 2030. te da bi sličnu perspektivu trebalo ponuditi Gruziji i Moldaviji, kao i ubrzati europski put zemalja zapadnog Balkana.

Milanović je kazao da se Europska unija neodgovorno ponaša prema zemljama poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore te da stvara “iluzije, odnosno deluzije, da će se nešto  dogoditi”

“Ako ćemo ih  lagati, bolje da nikome ništa ne obećajemo”, kazao je Milanović.

Europska perspektiva Gruziji je pak “avanturistička politika” pošto Gruzija “mora imati dobre odnose s Rusijom tko god bio na vlasti”, smatra Milanović.