Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 19. prosinca 2021., provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog hrvatskog državljanina (1971.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iznude.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 50-godišnjak od travnja 2021. godine do 17. prosinca 2021., u jednom naselju u okolici Bjelovara, nakon što je oštećeniku prodao automobil za iznos od oko tri tisuće kuna te mu je oštećenik isplatio kupoprodajnu cijenu, tražio ga da mu svaki mjesec isplaćuje iznos od po tisuću kuna.

Osnovano se sumnja da je 17. prosinca 2021. u njegovoj kući, zatražio da mu na ime kamata isplati iznos od oko 40.000 kuna ili da mu u vlasništvo prepiše svoju kuću jer će mu u protivnom zapaliti kuću, nakon čega je bio fizički nasilan prema oštećeniku (zadobio višestruke ozljede) te mu je uputio više prijetnji, no do isplate traženog novca nije došlo zbog prijave policiji.

Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio je prijedlog državnog odvjetnika i odredio istražni zatvor protiv 50-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, u trajanju od trideset dana.