Premijer Andrej Plenković komentirao je u četvrtak hoće li Gabrijela Žalac biti isključena iz HDZ-a, nakon što je uhićena temeljem istrage OLAF-a zbog malverzacija s europskim novcem.

“Pravosudna tijela u RH bez obzira da li je to DORH, USKOK, Ured europskog javnog tužitelja, policija, sudovi, rade neovisno i samostalno. Pravosudna tijela u Hrvatskoj rade neovisno i samostalno i na njih se ne utječe, ponavljam. Na njih pogotovo ne utječe naša Vlada. Mi kao Vlada smo izrazito zainteresirani i radimo na tome da se u hrvatskom društvu suzbija korupcija. Borba protiv korupcije kontinuirana zadaća naše Vlade i zainteresirani smo da taj negativan fenomen, koji postoji u svim državama, bude suzbijen na najmanju moguću mjeru. U Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, a to znači da ste nevini dok se u odgovarajućem sudskom postupku ne dokaže krivo. Ta presumpcija jednako vrijedi za sve pa i za Žalac. Budući da nemamo saznanja većih od ovih koje izlaze u medijima, daljnje komentiranje postupka bilo bi kontraproduktivno”, kazao je te rekao da će idući tjedan na sjednici Predsjedništva vidjeti kakav će biti status Žalac u stranci, navode vijesti.hr

Nakon toga, osvrnuo se na sposobnosti i kvalitete Gabrijele Žalac.

– Dok nije postala ministrica, bila godinama ekspert, stručnjak i to dokazani za europske fondove na različitim instancama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Upoznao sam je dok sam 2010. kao državni tajnik za europske integracije obišao Hrvatsku. Moram priznati da nigdje drugdje nisam vidio nekoga tko je imao takvo znanje i entuzijazam, kvalitetu u pogledu poznavanja onoga što se zovu europski fondovi. Mislim da je bila sjajna. Zato što sam je upoznao tamo i što smo kasnije surađivali, a to su primjerice suradnja u okviru dunavske strategije, podunavskih regija, pokazala je znanje. Htio sam dati signal prema Vladi, a i prema stranci, birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije. Vodite računa da sam 2016. u kampanji u Osijeku najavio Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Smatrao sam  da će netko autentičan iz područja Vukovarsko-srijemske i Slavonije dati doprinos onome što je bitno, a to je pomoći Slavoniji sada i odmah”, kazao je premijer.