Silvano Hrelja (HSU) podsjetio je da su danas na snagu stupile dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju s novim, značajno povećanim cenzusima za dopunsko osiguranje, koje obuhvaćaju oko 120.000 građana, najvećim dijelom umirovljenika.

Treba predati zahtjev za izdavanje besplatne police dopunskog zdravstvenog osiguranja, to se može učiniti fizički u svim regionalnim i područnim uredima HZZO-a ili elektronski, e-mailom na za to predviđenom obrascu.

To može učiniti bilo tko za bilo koga, s tim da korisnik besplatnog dopunskog osiguranja mora potpisati obrazac, precizirao je Hrelja.

Povećanje cenzusa za oko 400 kuna financijski je dobro za 120.000 građana, jer će umjesto njih država u idućoj godini platiti oko 100 milijuna kuna, naglasio je. Hrelja kaže da su mu u HZZO-u obećali da će i sami „vrtiti“ bazu podataka za one koju su nedavno došli iznad cenzusa i ispali iz besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Najavljuje da će se do kraja mjeseca cenzusi još povećati, za najmanje tridesetak kuna, zbog mehanizma usklađivanja. “Tako da i građani koji su dvadesetak, tridesetak kuna iznad cenzusa mogu slobodno dati zahtjev, usklađivanje će ih obuhvatiti, poručio je Hrelja. (Hina)