U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, održat će se radionica na temu „Očuvanje kulturnog blaga-otrgnuto od zaborava II“ u organizaciji KUD-a „Prigorec“. Voditeljica radionice bit će dr. sc. Lidija Bajuk, etnologinja i antropologinja, s Instituta za etnologiju i folkloristiku, ujedno hrvatska pjesnikinja i kantautorica te jedna od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe.

I dok je na prethodnoj radionici dr. sc. Bajuk govorila o običajima orehovečkog kraja i Potkalničkog prigorja, na ovoj će radionici fokus biti usmjeren na folklorne pjesme i glazbu. Stare su pjesme prenošene usmenom predajom, usklađene su s mentalitetom i stilom života ljudi našeg kraja, a izvodile su se povodom raznih svečanosti, ali i u svakodnevnim situacijama. Pjevanjem se moglo izreći ono što je bilo nedopušteno običnim govorom.

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici u potpunosti besplatno. Dođite stoga 12. studenoga 2021. u 19.00 sati u Sveti Petar Orehovec kako biste se upoznali s izvornim pjesmama i glazbom našeg zavičaja. Polaznici na radionici imat će priliku čuti i proučiti stare pučke pjesme i napjeve koje su izvodili naši djedovi i bake te na taj način postati prenositelji i čuvari tradicije koju treba njegovati, jer što je narod bez tradicije.

Ova radionica sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje četvrte od deset radionica unutar ciklusa radionica pod nazivom „Očuvanje kulturnog blaga“. Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.