Ovogodišnja 30. obljetnica pada Vukovara, u jeku četvrtog vala epidemije mogla bi u grad privući i 100.000 građana.

“Ja osobno sam i cijepljen i prebolio. I kolege s kojima idemo, većina ih je preboljela i neki su cijepljeni. Normalno da ćemo se pokušati pridržavat mjera što stožer donese. He, iskreno, bit će to malo teško gore”, kazao je Riki Milun, predsjednik Udruge maloljetnih branitelja.

A te mjere će se definirati sutra na sastanku Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže da je sama Kolona sjećanja na otvorenom i nije veliki rizik. Veću pozornost – smatra – treba posvetiti okupljanjima oko centralnog događaja.

“Kao i svake godine očekujem da će se ljudi u Vukovaru ponašati odgovorno, dostojanstveno. Uzimajući u obzir kako je protekla prošlogodišnja kolona sjećanja doista nemam razloga sumnjati da će bilo što ići u lošem pravcu ove godine”, kazao je Penava.

Okvir se očekuje od epidemiologa. Alemka Markotić upozorava:

“Svako kršenje mjera, svako usporavanje cijepljenja ili kalkuliranje s tim nas dovodi u težu situaciju. Puno od toga vam ja ne mogu reći.”

Posebne mjere za vukovarsku tužnu obljetnicu donesene su i prošle godine uz poseban naglasak na ograničenje broja ljudi.

“Mi molimo da ove godine to bude 500 i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. I ako bude koji više, pretpostavljam da nitko neće brojati”, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

A tako će vjerojatno biti i ove godine. Penava smatra da Vukovar neće postati žarište.

“Naprosto nemam razloga u to sumnjati. Ni jedni pokazatelji dosad nisu išli tome u prilog, pa tako da neće ni ove godine”, kazao je Penava.