Brojne aktualne teme kao što su rekordni brojevi novozaraženih, pritisak na bolnički sustav, nove mjere i sukob ministra obrane Mario Banožić i predsjednika Zoran Milanović komentirao je premijer Andrej Plenković.

Premijer je u Rijeci na svečanosti potpisivanja Ugovora o koncesiji za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala.

Plenković je rekao kako će se kroz širenje primjene covid potvrda pokušati smanjiti dinamiku zaraze.

“Ono što već govorim šest mjeseci, jedina prava zaštita od COVID-a je cjepivo. Nabavili smo više nego dovoljno cjepiva. Ja se sjećam dana, 10. lipnja, na 42 posto smo bili, osjetili smo pad. Od tada idemo puževim korakom. To nije normalno. To je neobjašnjivo”, rekao je premijer.

“Je li to zbog nebuloza na društvenim mrežama, je li zbog narušavanja povjerenja u institucije. Četvrti val će uzeti danak zbog onih koji se nisu cijepili. Stožer je zato danas išao na širu primjenu mjera. Što se tiče testova na COVID, nema ničeg jednostavnijeg i kraćeg od testa na COVID”, rekao je premijer.

Naglasio je kako je pandemija kolektivno pitanje i kako je cjepivo osigurano. Rekao je kako se svakodnevno upozoravalo na mogući veliki bazen  necijepljenih.

”We told you so i to je činjenica, možete izvrtjeti sve sjednice Vlade. Živimo u demokratskom društvu, ako nakon skoro dvije godine pandemije  nekome nije jasno da postoji bolest od koje se umire ako se ne zaštiti cjepivom i ne pridržava mjera, onda to više nije problem upravljača,  nego nekoga tko to ne želi čuti”, komentirao je premijer.

Testiranje će još neko vrijeme biti besplatno, ali kazao je da neće trajati unedogled.