Ministar Davor Božinović kazao je u petak prilikom konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite da je Stožer, razmatrajući stanje u Hrvatskoj i okruženju, a s obzirom na sve veći pritisak na zdravstveni sustav, odlučio:

“Zabranjuje se održavanje svih okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su isključivo osobe s covid potvrdom. Pooštravaju se mjere za sva okupljanja u zatvorenim prostorima, u kojima će biti obavezno, osim covid potvrde, i zaštitne maske i održavanje razmaka.”

Naime, danas je zabilježeno 6932 novooboljelih od covida. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 28.541. Među njima je 1.711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent. Preminulo je 36 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 490.074 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9.400 preminulo, ukupno se oporavilo  452.133 osoba od toga 3.983 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.362 osobe. Do danas je ukupno testirano 3.155.683 osoba, od toga 15.079 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 4.11.2021. utrošeno je 3.658.686 doza cjepiva, a cijepljeno je  47,57% ukupnog stanovništva, odnosno 56,94% odraslog stanovništva. Na dan 4.11.2021. utrošeno je 17.038 doza cjepiva, a od toga je  7.798 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 4.11.2021. 1.930.471 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.811.801 osobu (1.693.445 osoba  cijepljeno s dvije doze te 118.356 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen),  što čini 53,57% odraslog stanovništva.

“Zabranjuje se održavanje svih javnih dogašanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 prisutnih osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su isključivo osobe s EU digitalnom covid potvrdom. Za to su nadležni lokalni stožeri civilne zaštite. Pooštravaju se mjere za sva okupljanja u zatvorenim prostorima, u kojima će biti obavezno, osim covid potvrde, obvezno biti i korištenje medicinske zaštitne maske za lice i održavanje fizičkog razmaka.”, kazao je Božinović.

“I dalje vrijedi zabrana okupljanja na otvorenom ako je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju, osim ako se radi o okupljanju na kojem su samo osobe s digitalnom covid potvrdom”, nastavio je:

“Iznimno će se moći…, dakle bez covid potvrde, samo ako to odobri HZJZ i uz strogo održavanje epidemiološkog okvira koji mora potvrditi HZJZ.”

“Sva javna događanja i okupljanja obavezno moraju završiti u 24 sata”, rekao je i to.

“Izuzetak su samo kino projekcije koje su započele do 23 sata i koje mogu završiti i iza 24 sata. Također i svadbene svečanosti na kojoj svi prisutni posjeduju EU digitalne covid potvrde, moraju završiti najkasnije do 2 sata”, kazao je.

“Razmotrit ćemo i dodatna eventualna vremenska ograničenja sukladno epidemiološkoj situaciji”, ostavio je otvorenim Božinović još i strože mjere.

“Sportska natjecanja moći će se održavati u zatvorenom uz gledatelje samo ako svi budu imali covid potvrde… Osim EU digitalne covid potvrde morat će gledatelji koristiti i maske za lice. I u otvorenom i u zatvorenom”, objasnio je i taj dio.

Sve to donosi se danas, a stupa na snagu sutra. Za državne i javne službe rekao je dalje:

“EU digitalna covid potvrda će se uvesti za državne i javne službe… u tijeku su pripreme i idućih dana će se donijeti nove odluke kojima će se uvesti obveza posjedovanja EU digitalne covid potvrde kao uvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Kao što je uvedena obveza covid potvrda u zdravstvenom i socijalnoj skrbi, uvest će se i za sve državne službenike i namještenike, službenike i namještenike u javnim službama i u lokalnoj područnoj odnosno regionalnoj samoupravi, te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela države uprave, i jedinice lokalne uprave i samouprave. Mjera će nastupiti u ponedjeljak 15. studenog.”

“Posjedovanje covid potvrda bit će obavezno i za sve koji dolaze u njihove prostore”, kazao je Božinović:

“Ovisno o epidemiološkoj situaciji do 15. se može uvesti obveza covid potvrde i za odlazak u teretane, rekreacijske, sportske centre, kao i za bazene, restorane i kafiće.”