Udruga Prijatelji životinja prijavila je Državnom inspektoratu Zlatka Budina iz Križevaca zbog dugogodišnjeg nezakonitog držanja i uzgoja tigrova. Ujedno je u komentarima na javnoj raspravi, koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, istaknula da stručnjaci za divlje životinje ističu neprihvatljivost držanja tigrova i sličnih divljih životinja u posjedu fizičkih osoba:

„Apsurdno je što takvo držanje životinja u Hrvatskoj nije uopće zakonski regulirano, što je još jedan razlog zašto je nužno sljedeće godine pokrenuti izmjene Zakona o zaštiti životinja!”

tigar

Ovoga ljeta javnost je zgrozila vijest da se trajektom s Hvara nelegalno prevozio tigar kojega je držao u svojem posjedu hvarski ugostitelj Ivan Gospodnetić. Tigar je prevezen u Križevce i prebačen u vlasništvo Zlatka Budina, samozvanog spašavatelja tigrova.

Prijatelji životinja tada su upozorili da prizor tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost kada se radi o zaštiti divljih životinja u Hrvatskoj i da će tigar imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodom okolišu.

Zlatko Budin prije 13 godina navodio je da ima 11 tigrova, a u medijima je 2020. godine izjavio da ima tri tigra pa je nejasno gdje su završili drugi tigrovi.

tigrovi tigar- 12

„Prethodnih godina u više navrata prijavljivali smo ga zbog iznajmljivanja tigrova noćnim klubovima radi zabave i promocije. Nakon prijave 2006. godine veterinarska inspekcija zabranila je daljnje iznajmljivanje i korištenje tigra, potvrdila da je tigar iznajmljen vlasniku noćnog kluba koji ga je izložio stresu zbog promocije lokala te je utvrđeno da su prekršeni tadašnji Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode. Na isti način mladi tigar držan je u kavezu ispred noćnog kluba u Selcu, često bez vode i zaštite od sunca, te bio prepušten nebrizi osoblja i maltretiranju prolaznika, a vodili su ga na lancu kako bi naplaćivali fotografiranje s njim”, podsjećaju Prijatelji životinja na Budinova kršenja zakona i mučenja tigrova.

Navode da privatne osobe drže tigrove u zatočeništvu zbog privlačenja pozornosti i profitiranja na njihovu iskorištavanju u svrhu zabave. Ukazuju da je apsurdno i okrutno pariti i uzgajati tigrove znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu.

tigar

Tako nešto eventualno bi provodile stručne institucije (a ne pojedinac) na svjetskoj razini, kroz velike projekte, sa znanstvenim pristupom i pripremom životinja za vraćanje u prirodu, što je za životinju uzgojenu i rođenu u zatočeništvu praktički nemoguće. Osim toga, kažu iz Udruge, izvoz tigrova iz uzgoja pridonosi crnom tržištu trgovine životinjama.

„Velike zvijeri u Hrvatskoj, kao i velike mačke, divlje su životinje čije je potrebe nemoguće zadovoljiti u zatočeništvu. Sve te vrste karakterizira potreba za životnim prostorom veličine do 3000 km², što se ne može osigurati u zatočeništvu gdje se npr. tigar drži u prostoru od samo 50 kvadrata. Stoga je  zatočenje za njih psihičko zlostavljanje i te životinje pokazuju vidljive znakove zoopsihoza. Osim toga, navedene vrste mogu predstavljati sigurnosni rizik za ljude zbog svoje veličine, snage zagriza i predatorske ili agresivne prirode te mogu grebanjem ili ugrizom ozlijediti ili čak ubiti ljude, osobito djecu, i druge životinje”, naglašavaju Prijatelji životinja i dodaju da te životinje ne mogu biti ljubimci.

Iz Udruge pozivaju sve da do 4. studenoga 2021., kada završava javna rasprava, ostave komentar i zatraže izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se ne samo reguliralo držanje i trgovina divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima već i kako bi se potpuno zabranilo barbarsko držanje pasa na lancu, iskorištavanje svih životinja u cirkusima i druge prakse koje životinjama nanose patnju. Više o razlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.