Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac u utorak je obilježena 30. obljetnica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državna te izaslanstva Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kao i braniteljskih i stradalničkih udruga.

Podno spomen obilježja vijenca je položio i svijeću zapalio predsjednik Republike Zoran Milanović, u ime Vlade izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Mariom Banožićem, a Hrvatskog sabora zastupnikom Nikolom Mažarem.

Počast su odali i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Penava je novinarima izjavio kako je nekažnjavanje zločina počinjenih na Lušcu “grijeh svih nas i hrvatskog društva”.

“To je činjenica nad kojom se svi moramo zabrinuti te ispitati je smo li i to mogli poduzeti kako bi se došlo do te pravde, jer je jasno da s ovakvim strukturama te pravde nikada neće biti”, kazao je Penava.

Po riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca kojemu je u tom naselju ubijeno deset članova obitelji, prvi put su bivša JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.

Misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje. (Hina)