Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da će se na cjepnom punktu na Zagrebačkom velesajmu građani moći cijepiti svaki dan, a iz dosadašnjeg paviljona cijepljenje je preseljeno u dva nova kako građani ne bi čekali u redovima na otvorenom.

“Tijekom vikenda radili smo na preseljenju punkta za masovno cijepljenje. To smo napravili zbog sve hladnijeg vremena”, kazao je Tomašević na Zagrebačkom velesajmu.

Najavio da će se na Velesajmu građani moći cijepiti svakim danom, utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19,30 sati, a ostalim danima od 8 do podneva, a ukoliko za to bude potrebe, kapaciteti za cijepljenje će se i dodatno proširiti.

Tomašević je u utorak obišao preseljeni punkt te istaknuo da će cijeli paviljon 9 služiti za čekanje i prijem građana, dok će se cijepljenje provoditi u paviljonu 8a koji je naslonjen na njega.

Istaknuo je da su prema sadašnjim podacima, u Zagrebu dvije od tri odrasle osobe cijepljene barem prvom dozom.

“Cijepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina epidemiološka mjera”, poručio je te pozvao građane da se cijepe, ali i da se pridržavaju epidemioloških mjera. Najavio je i kako će se osobno, potkraj studenog, cijepiti trećom dozom cjepiva.

Tomašević je obišao i novootvoreni punkt za Drive-in testiranje, do kojega se na Zagrebačkog velesajmu dolazi kroz ulaz Zapad 2, dodavši da sada postoje dva drive-in punkta – na Velesajmu i u Mirogojskoj 16.

Cijene odvoza otpada porast će za one koji ne recikliraju

Na pitanje hoće li se zbog financijskog stanja Holdinga, ZET-a i drugih komunalnih tvrtki poskupjeti cijene usluga za građane, Tomašević je odgovorio da još uvijek, dok se ne naprave analize kojima se treba vidjeti hoće li doći do povećanja cijena ili drugačijeg modela plaćanja, ne bi o tome konkretno govorio.

“Vidjet ćemo ima li potrebe za povećanje cijena drugih usluga ili drugačijeg modela plaćanja. (…) To se treba razriješiti do kraja godine, a što se tiče poslovnog plana Holdinga, prezentirat ćemo ga u sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je Tomašević.

Za sada, jedino je sigurno da će poskupjeti cijene odvoza otpada za one koji ga neće razvrstavati, najavio je Tomašević i objasnio da će odvoz poskupjeti zbog usklađivanja cjenika s novim Zakonom o gospodarenju otpada.

Tomašević se osvrnuo i na prosvjed ovog vikenda u Sesvetskom Kraljevcu, istaknuvši da su građani prosvjedovali pored ispažnjenog skladišta glomaznog otpada.

“Čistoća je, dva dana prije roka, ispraznila cijelo skladište. U tom smislu glomazni otpad se u Sesvetskom Kraljevcu ne odvozi, a mi i dalje analiziramo koje su nam prijelazne mjere dok ne dobijemo dozvole za iznajmljene drobilice, i dok se ne dostave kupljene drobilice”, istaknuo je.

Govoreći o sljemenskoj žičari, Tomašević je rekao da se na njezinom otvaranju radi “paralelno na svim kolosjecima”.

Grad istovremeno pokušava ishoditi privremenu uporabnu dozvole, radi se i na razrješenju same infrastrukture žičare po pravilniku koji regulira standarde buke za prometnu infrastrukturu i treća, a pokrenuta je i nova javna nabava kako bi se smanjila količina buke, istaknuo je. (Hina)