Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Republike Hrvatske te vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas su sudjelovali na obilježavanju 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. Prilikom dolaska u Lužac predsjednik Milanović i ministar Banožić su se rukovali, pišu vijesti.hr

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim mještanima naselja Lužac u 10 sati, a zatim će se služila misa zadušnica za 69 poginulih i nestalih mještana naselja Lužac u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju u 11 sati.

Predsjednik Milanović je nakon toga dao izjavu za medije.

“Vojska je u ozbiljnoj materijalnoj krizi, zato što se potpuno zanemaruju njezine potrebe. Materijalno stanje u Hrvatskoj vojsci je gore od lošega”, kazao je.

Milanović je komentirao izjavu premijera Andreja Plenkovića da predsjednik provodi puzajući državni udar.

“To je krajnje neozbiljna i alarmantna izjava predsjednika Vlade koji bi mogao objasniti što to znači, ali budući da je puzajući državni udav očekujem da malo pridavi svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne. Banožić je postao problem države, došao je neuk voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjedniku i biti mu na usluzi. On radi sve suprutno, kriminalno je najurio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, sad će on vidjeti kako se živi sa strane u polumirovini i to se mora ispraviti. U isto vrijeme prijeti načelniku Glavnog stožera vojnom inspekcijom, ali one nema takve ovlasti. Vojna inspekcija nema nadležnosti nad načelnikom Glavnog stožera”, kazao je Milanović.

“Bili smo za to da se brigadira, zapovjednika tretira na civiliziran način kao hrvatskog branitelja, kao zapovjednika postrojbe koja je u najbližoj vezi s predsjednikom Republike, da bi tjedan dana nakon toga potpisao suglasnost za zapovjednika brigade u Delnicama, specijalnih postrojbi koji je razrješen u osmom mjesecu. Znate li zbog čega je razrješen zapovjednik brigade u Delnicama? Zbog incidenta s kokainom. To je problem i to je incident na kojem će se raditi. Nakon toga završiti nečiju karijeru naprasno, nisam za to. Imam ujednačen pristup”, kazao je.