Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba privremeno koordinirati hitno zbrinjavanje covid pacijenata na cijelom području grada te će ih zbrinjavati po raspoloživim kapacitetima bolnica.

“Od prošlog tjedna, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Nastavni zavod za hitnu medicinu privremeno koordinira prijem i zbrinjavanje svih hitnih covid pacijenata, odnosno bolesnika u cijeli bolnički sustav na području grada”, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za medije.

Do sada je to funkcioniralo prema teritorijalnoj pripadnosti pacijenata, odnosno covid pacijenti išli su u bolnice kojima su pripadali, a od sada će Nastavni zavod za hitnu medicinu koordinirati gdje će ti pacijenti ići s obzirom na raspoložive kapacitete u gradskim i državnim bolnicama.

“Više neće ići po teritorijalnom ključu, nego po ključu raspoloživosti kapaciteta koji se, kao što znate, u svim gradskim bolnicama ubrzano pune”, dodao je gradonačelnik.

Tomašević je jutros prije konferencije za medije obišao novi punkt za drive-in PCR testiranje na Velesajmu i cijepne punktove. Građane je pozvao na cijepljenje i docjepljivanje te najavio kako će se i on krajem studenog cijepiti trećom dozom.

Najavio je da će se na Velesajmu građani moći cijepiti i u subotu i nedjelju.

Što se tiče loše kvalitete zraka u gradu posljednjih dana, rekao je kako se povećana količina čestica pojavljuje već godinama, posebno u klimatskim uvjetima kad je magla. Stvorila se tzv. kapa nad gradom koja je onemogućila prozračivanje.

Sezona grijanja jedan je od uzročnika zagađenja, kao i promet. Tomašević je poručio kako se bave strategijom energetskom siromaštva kako bi riješili taj problem kod građana koji se griju na resurse koji uzrokuju zagađenje. I promet je jedan od uzročnika, time ćemo se svakako baviti, dodao je. (Hina)