Predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika. Svečanu prisegu položili su 234 ročnice i ročnika. Svečanosti je nazočio Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Na tom događaju predsjednik je samo prošao kraj Banožića i nije ga pozdravio. Banožić je kazao kako mu je bilo zabranjeno da se održi govor. Rekao je da je do jučer bio u protokolu, no da je onda rečeno da će govoriti samo Milanović.

”Načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovijedi, na što je on počeo tražiti razne izgovore da je tako nešto morao učiniti. Znam da nije prvi puta”, rekao je Banožić.

Banožić je rekao da je od viceadmiral Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, prije nekoliko minuta zatražio ostavku.

Milanović je rekao kako misli da je bolje da danas govori samo vrhovnih zapovjednik, jer ”ministar je imao posla, kad razriješimo neke stvari, možemo po starom”. Kazao je da se ministar obrane danas upleo u zapovijedni lanac, prijetio, sazivao generale i instalirao svoju civilnu osobu na vojnoj ceremoniji, glasnogovornicu ministarstva obrane koju je Milanović nazvao političkom osobom.

”To nije udar na vojsku, to je politička svinjarija. Mora se znati hijerarhija u vojsci”, smatra Milanović.

Rekao je da se ”vojska neće voditi kao HDZ”.

”Neće se lagati da mu je general zabranio da govori. Vrhovni zapovijednik je iz svojih razloga odredio da će danas biti ovako, a tu  naredbu načelnik glavnog stožera provodi u zapovijed”, rekao je Milanović.

Na pitanje smije li načelnik GS-a provoditi njegove zapovijedi bez suglasnosti ministra kaže da je sve po zakonu i Ustavu. Rekao je da su sve zapovijedi zakonite i po Ustavu.

”Njegovo ponašanje je protuzakonito. On laže. Neka se iskaljuje na svojim lokalnim HDZ-ovcima. Načelnik je mojoj naredbom iznio zapovijed. Za nekoga tko je došao nepripremljen i pun želje da se osveti, to je neshvatljivo”, kazao je predsjednik.