Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u petak tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite da unatoč sve većim brojkama novozaraženih, ohrabrujuće je da broj cijepljenih raste.

“Jučer je cijepljeno 13.292 ljudi. Tako je bilo posljednji put krajem srpnja. U odnosu na prethodni četvrtak 21.10. kada je utrošeno 8712 doza radi se o porastu od 34,5 posto. U odnosu na četvrtak prije dva tjedna kada je utrošeno 6407 doza, radi se o porastu od 51,8 posto”, kazao je Beroš, navode vijesti.hr

Od 13292 doza jučer, 5902 doza odnosi se na prve doze.

Beroš je kazao da su u tijeku pripreme bolničkog sustava na krizu.

“Jučer smo na Vladi izvijestili da smo povećali kapacitete bolničkog liječenja. Poboljšavamo koordinaciju između izvanbolničke i bolničke Hitne. Ne znamo što nas čeka, i moramo biti pripravni”, kazao je Beroš te dodao da je zato napravljen plan za aktivaciju Arene.

“Apsolutni prioritet i legitimni zajednički cilj je zaštiti osobe preko 65 godina, donijeli smo odluku o organizaciji i rasporedu rada izabranih liječnika obiteljske medicine. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 nije cijepljeno. Onima koji su stariji od 65 godina, njih 31,3 posto nije cijepljeno. 267.176 naših sugrađan je to. To su najizloženije osobe. Stoga je od osnovnog značaja doći do tih bolesnika. Obiteljski liječnici su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godine, a koji nisu cijepljeni, a to jedino mogu oni zbog GDPR-a, moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Ako ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana moraju obavijestiti naše starije sugrađane o cijepljenju”, kazao je Beroš.

“Apeliram na sve starije sugrađane da otvore patronažnim sestrama i da se jave svojim liječnicima ili da ih sami nazovu i raspitaju se o mogućnosti cijepljenja. Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša je obaveza to omogućiti”, kazao je Beroš.

“Jučer je preminulo 26 osoba, 18 ih nije bilo cijepljeno. U proteklih tjedan dana preminulo je 177 starijih od 65 od kojih 97 nije cijepljeno, a u zadnjih mjesec dana preminulo je 536 osoba, od toga 455 starijih od 65 od kojih 326 nije cijepljeno”, kazao je Beroš.