U djelatnosti proizvodnje kruha proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2020. godini, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe, poslovalo je 914 poduzetnika kod kojih je bilo registrirano 15.121 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje broja zaposlenih za 2%, javlja Fina.

Ukupan prihod poduzetnika čija je pretežita djelatnost proizvodnja kruha; proizvodnja svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, ostvaren u 2020. godini, iznosio je 4,5 milijardi kuna, što je smanjenje za 6,1% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U istom razdoblju, poduzetnici su zabilježili i smanjenje ukupnih rashoda za 4,5% te iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 96,1 milijun kuna, što je za 44,3% manje u odnosu na 2019. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti, s dobitkom je poslovalo njih 515 ili 56,3%.

Među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveće ukupne prihode ostvarila su društva iz Zagreba: Mlinar d.d. (579,1 milijun kuna), Pan-Pek d.o.o. (256,1 milijun kuna) i Zagrebačke pekare Klara d.d. (220,3 milijuna kuna).

Promatrano na razini županija, najviše poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača ima sjedište u županijama Grad Zagreb (203), Splitsko-dalmatinskoj (105) i Zagrebačkoj županiji (75).

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća iznosila je 4.450 kuna, što je za 1,4% više u odnosu na prethodno razdoblje te za 25,5% manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.971 kuna).