Rade na farmi krava u Karlobagu, makar govedinu ne jedu jer su hindusi. Oni su Nepalci, ni prvi ni zadnji koji su u Hrvatsku došli trbuhom za kruhom. Rade na seoskom gospodarstvu Općine Karlobag, koje ima 50-ak stalno zaposlenih. Općina je najprije u Baškim Oštarijama otvorila hostel i restoran, potom farmu krava, siranu, pilanu i izletište, sve kako bi spriječili odlazak ljudi iz Karlobaga i s Oštarija.

Ali, našli su se u problemu s radnom snagom. Makar je plaća 6000 kuna, radnici imaju tri topla obroka i smještaj, domaći nisu bili zainteresirani. Nadmorska visina od 919 metara na velebitskim Baškim Oštarijama podsjeća ih na rodni Nepal dok brinu o farmi krava Općine Karlobag.

“Mi u Nepalu nemamo farmi krava, a ovdje muzem krave”, rekao je Gunaraj Karki.

Posao nije lagan, ali uz plaću od 6 tisuća kuna imaju osiguran smještaj i tri obroka dnevno, pa većinu novca mogu slati obiteljima u Nepalu gdje je teško naći čak i slabo plaćen posao.

U Baškim Oštarijama nekako još i uspiju pronaći radnike u ugostiteljstvu, ovdje u okolici ili u bližem susjedstvu, susjednim zemljama poput BiH ili Srbije. Međutim, na farmi krava, koja ima 65 krava i najmodernije uvjete i standarde za jednu farmu, ne želi raditi nitko, pa uglavnom dolaze radnici iz zemalja koje imaju jako niske plaće poput Nepala ili Filipina.