Akcija mladih ustvrdila je u ponedjeljak da je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na čelu političkog kartela u kojem su Županijska organizacija SDP-a, cijela struktura županijskih lučkih uprava i tvrtke za odnose s javnošću povezane s tom strankom.

Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša istaknuo je da je Komadina krajem rujna ove godine na čelne dužnosti gotovo svih upravnih vijeća županijskih lučkih uprava imenovao visokopozicionirane SDP-ovce od njegova najvećeg povjerenja. Tako su najodgovornije dužnosti u upravnim vijećima lučkih uprava povjerene SDP-ovim vijećnicima u Županijskoj skupštini, čelnicima lokalnih stranačkih organizacija ili kandidatima te političke stranke za istaknuta mjesta na županijskoj i lokalnoj razini vlasti na posljednjim izborima.

Posljedica je da se na mjesta ravnatelja i djelatnika lučkih uprava imenuju također visokopozicionirani članovi SDP-a, istaknuo je Rubeša i dodao da je slično stanje bilo i proteklih godina.

Tvrtke za odnose s javnošću povezane sa SDP-om, MAKOL Marketing i TRII, koje su obavljale usluge za SDP i na posljednjim lokalnim izborima, dobivaju unosne ugovore o marketinškim uslugama sa županijskim lučkim upravama, rekao je.

Rubeša je upozorio da je sva imenovanja proveo župan Komadina iako je zakonom propisano da članove upravnih vijeća županijskih lučkih uprava imenuje osnivač – Županijska skupština.

Glavni tajnik Akcije mladih Bojan Kurelić rekao je da su izravna posljedica lošeg kadroviranja posljednji događaji vezani uz luku Mrtvašku, pri čemu, kako je istaknuo, zbog nesposobnosti ravnatelja malološinjske županijske lučke uprave Filipa Balije, izravno trpe stanovnici otoka Ilovika.

“Loša priprema projekta i užasna komunikacija s građanima razlozi su doslovnog zaustavljanja života na Iloviku i nemogućnosti dolaska djece u školu”, zaključio je Kurelić.

Akcija mladih, u vezi s imenovanjima osoba na čelne dužnosti županijskih lučkih uprava, najavila je pokretanje upravnih postupaka. (Hina)