U posljednjih 11 godina više od 900 prometnih nesreća dogodilo se na hrvatskim cestama zbog naleta divljači, bilo da se radilo o divljoj svinji, srni ili lisici. Mnogi vozači zbog toga su pretrpjeli značajniju materijalnu štetu na vozilima, a bilo je i slučajeva, kako proizlazi iz podataka MUP-a, da je došlo do smrtnog ishoda zbog naleta na divljač, pišu vijesti.hr.

Dr.sc. Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, za RTL.hr kazao je da prometne nesreće pretvaramo u statistički pokazatelj, ali zaboravljamo kako smo svi mi potencijalni statistički pokazatelj.

Horvat je, naime, bio jedan od sudionika predstavljanja hrvatskog proizvoda Waldpass. Radi se o uređaju koji se ugrađuje na registracijske tablice te kada je uključen plaši divljač kako ne bi prišla cesti ili izletjela pred vozilo.

waldpass (2)

Ana Trepšić, voditeljica poslovanja tvrtke, objasnila nam je ukratko kako funkcionira prvi takav hrvatski uređaj u svijetu.

“To je držač za registarsku tablicu. S lijeve i desne strane nalaze se emiteri koji odašilju svjetlosne signale bliskog infracrvenog svjetla i kako se vozite po dionici, on to odašilje pod određenim kutom, s lijeve i desne strane. To vozač koji dolazi iz suprotnog smjera ne vidi te mu ne smeta, nego kada divljač to primijeti na 60, 50 metara, odluči ne prijeći cestu nego se vratiti natrag.”

Inovator i direktor tvrtke Marko Borošak objasnio je kako im je trebalo četiri godine kako bi proizvod napravili.

“Mi se auto elektronikom bavimo već preko 15 godina. Razvijamo mnogo stvari i one su uvijek bazirane na infracrvenom svjetlu ili na laserskom snopu, to je ta neka naša niša gdje smo se pronašli. Do ideje je došlo prije dvije i pol godine. Raspravljali smo o uređajima koje smo tada razvijali i odlučili smo istražiti taj dio. Prvo smo uzeli sve materijale koje smo mogli naći, što domaće, što međunarodne. Nakon proučavanja, uvidjeli smo da svjetlost ima utjecaj na životinje.”